Iznenadićete se

10 zanimljivih činjenica o srcu: Žensko kuca brže od muškog, najbolje se leči smehom!

Da li ste znali da je crni dan srca ponedeljak, jer se tada dešava 20 odsto više slučajeva srčanog udara i da su stari Egipćani verovali da srce može samo da se kreće unutar tela
Zanimljivosti
10:54h Autor:
10 zanimljivih činjenica o srcu: Žensko kuca brže od muškog, najbolje se leči smehom!
Foto: Shutterstock

Srce je šuplji mišićni organ veličine stisnute šake. Ono snabdeva krvlju ceo organizam, a ravnomernim istiskivanjem krvi iz svojih šupljina omogućava protok kiseonika, vezanog za crvena krvna zrnca – eritrocite, koji su sastavni deo krvi i hranljivih materija za svaku ćeliju našeg organizma.

Zato je srce najvažniji organ u telu i svi znamo koliko je važno da se očuva zdravim, ali ipak postoje iznenađujuće činjenice koje nam nisu poznate.

Recept za prirodni lek za srce star 800 godina možete preuzeti OVDE - pomaže kod nepravilnog rada i angine pektoris!

1. Ponedeljak je crni dan srca: oko 20 odsto više srčanih udara događa se na ovaj dan, verovatno zato što su ljudi pod stresom i u depresiji zbog povratka na posao.

2. Rizik od srčanog udara ujutro je veći za 40 odsto - potvrdili su stručnjaci sa Univerzieta Harvarda. Kada se probudimo, naše telo luči adrenalin i druge hormone stresa, povećava se pritisak i potreba za kiseonikom. Krv je takođe gušća ujutro i srce je teže pumpa, zbog delimične dehidracije. Sve ovo nepovoljno deluje na srce, a da bi se zaštitili, ujutro kada se budite ostavite malo vremena da se nakon zvuka alarma polako razbudite u krevetu. Ako vežbate ujutro, dobro se istegnite kako ne biste opteretili srce dodatnim stresom.

OVDE pročitajte koji su simptomi srčanog udara kod žena!

3. Tražite recept za jako i zdravo srce? Pridržavajte se mediteranskog režima ishrane i redovno vežbajte - savetuju kanadski stručnjaci. Ispitanici koji su redovno vežbali prema određenom programu i hranili se "na mediteranski način" smanjili su obim svog struka za osam centimetara, snizili gornji krvni pritisak i poboljšali svoju fizičku formu za 15 odsto u prvih devet meseci istraživanja.

OVDE pročitajte 7 saveta koji zvuče suludo, ali zapravo popravljaju zdravlje!

4. Aristotel je smatrao da je srce izvor inteligencije, a glavna svrha mozga da hladi našu krv, sa druge strane, drevni Egipćani verovali su da se srce može kretati unutar tela!

5. Ne kaže se uzalud da su ženska srca drugačija od muških! Naime, srca kod dama kucaju oko deset odsto brže nego srca muškaraca, a razlika je 8 otkucaja u minuti!

6. Možda zvuči malo čudno, ali čak i kardiolozi smatraju da je smeh najbolji lek za srce! Samo 15 minuta smejanja može da pruži isti učinak za zdravlje krvnog sistema kao i pola sata vežbanja.

7. Dobro se naspavajte, jer nedostatak kvalitetnog sna povećava krvni pritisak, čini nas nervoznim, pojačava stres i apetit, usporava metabolizam i loše deluje na naše raspoloženje. Pre spavanja dobro proluftirajte sobu, pa čak i zimi i obavezno izbacite sve distrakcije – knjige, novine, televizor i mobilne telefone. Spavaća soba je samo za spavanje!

8 odličnih razloga zašto treba da se dobro naspavate već večeras, otkrijte OVDE.

8. Osobe koje žele da imaju zdravo srce i osiguraju duži život, mogu se okrenuti psima. Naime, čovekov najbolji prijatelj može da pomogne u snižavanju rizika od razvijanja bolesti srca, a ujedno pozitivno utiče na snižavanje nivoa gojaznosti, povišenog krvnog pritiska i holesterola.

9. Zaboravite na veštačko disanje ako vidite nekoga ko ima zastoj srca ili srčani udar. Najbolje rešenje je neprekidna masaža srca - savetuju stručnjaci.

A recept za ukusan smuti koji popravlja stanje srca i krvnih sudova, preuzmite OVDE.

"Ako pokušate da ostvarite masažu od sto kompresija u minuti, čak i ako niste savršeno to odradili, imate najveće šanse da ostvarite najbolji protok krvi" - objasnio je doktor Karl Kern, istraživač Sarver centra za srce iz Tuskona. Ovom tehnikom ne proveravate puls osobe, ne čistite njene disajne puteve i ne izvodite disanje usta-na-usta!

10. Prosečno srce kuca 72 puta u minuti, 100.000 puta dnevno, 3.600.000 puta godišnje i 2,5 milijardi puta tokom života. Čuvajte ga!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs