Probajte ih i nemojte se čuditi ako vam se neki dopadnu i više od same kafe. Na kraju krajeva, jedni ne isključuju druge.

KAFA OD CIKORIJE

Ova zamena za kafu poznata je vekovima, a smatra se da je prvi put ušla u upotrebu u Francuskoj početkom XIX veka kada su zbog nestašice kafe, ljudi počeli da dodaju mleveni koren cikorije u topli napitak. Istina jeste da ona i sama ima ukus sličan kafi ali ako je pomešate sa nekim biljnim mlekom, dobićete napitak koji je gotovo identičan kao latte sa biljnim mlekom. Cikorija sadrži biljna vlakna koja pomažu održanju zdravog mikorbioma u organima za varenje (inulin) i pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.

KAFA OD JEČMA

Najbolji dokaz da je kafa od ječma odlična zamena za klasičnu jeste taj da se u Italiji raširila kao veoma popularno piće i da je možete dobiti na svim mestima na kojima i klasičan espreso. Osnovni sastojak ječmene kafe je ječmeni slad koji sadrži B vitamin (a posebno B12), a napitak sadrži i silicijum i lako se vari i može biti i zamena za užinu. Sa druge strane, ne sadrži kofein pa da se zato preporučuje svima koji imaju visok krvni pritisak, povišen holesterol, probleme sa probavom, teskobom i nesanicom. Smeju da je piju čak i deca i trudnice.

Zauvek omiljena jutarnja šolja kafe neće nikom naneti štetu (pogotovo ukoliko je pijete čistu). Ako pjete kafu u umerenim količinama, u prevodu jednu do dve šoljice na dan, ona ima pozitivan efekat na nervni sistem za to što poboljšava raspoloženje, fizičku i mentalnu spremnost. Ipak, ukoliko preterujete sa količinom - kao mnogi od nas, da krivi smo - ili ne treba da je konzumirate iz nekog zdravstvenog razloga, donosimo vam 5 alternativnih napitaka koje će imati jednake efekte na nivo energije ali bez potencijalnih posledica.