Sreća iz tanjira

8 namirnica za dobro raspoloženje: Jagode i pomorandže za doručak, govedina i povrće za večeru

Sigurno ste se barem jednom u životu okrenuli slatkišima ili nekoj prženoj hrani kada ste bili po stresom, međutim od takve ishrane možete da imate samo štetu poput loše probave, nadimanja, mučnine, a mozak vam neće raditi punim kapacitetom. Saznajte koje je zdrava alternativa iz tanjira za vaše dobro raspoloženje
Fitnes & Nutricija
22:08h
8 namirnica za dobro raspoloženje: Jagode i pomorandže za doručak, govedina i povrće za večeru
Foto: Shutterstok

Svako od nas se barem jednom u životu okrenuo slatkišima ili nekoj prženoj hrani kada smo bili po stresom. Međutim, problem je u tome što hrana u kojoj tražimo utehu nije spas - naprotiv! Ova hrana čini da se osećate umorno, a krvni pritisak može toliko da vam se povisi da posle toga jako brzo možete da doživite kolaps. Pored toga, ona izaziva lošu probavu, nadimanje, mučninu, slabe moždane funkcije, a može da vas ostavi nezadovoljnima i još više gladnima. A to su samo kratkoročne posledice!

Kako vam telo poručuje da se loše hranite saznajte OVDE.

Nažalost, nijedna hrana ne može da vam u potpunosti ulepša loš dan, ali postoji mnogo zdravih opcija sa zadivljujućom sastojcima koji podižu raspoloženje. Obogatite ishranu ovim namirnicama kako biste dobili sledeće blagodeti.

Jagode, pomorandže i mango

Glavno dejstvo vitamina C je da jača imunitet, ali može i da vam poboljša raspoloženje. Ovaj moćni antioksidans dokazano smanjuje simptome depresije tako što pomaže telu da zaustavi proizvodnju slobodnih radikala i da se brže oporavi od stresa. Započnite dan činijom jagoda, pomorandži i manga sa malo jogurta.

Koji je jelovnik za zdravu kožu saznajte OVDE.

Orasi i semenke bundeve

Kako biste bili održali pozitivna osećanja, prepustite se užini - šaci oraha ili semenki bundeve. Oni su bogati omega 3 masnim kiselinama, koje poboljšavaju raspoloženje i osećanje samopoštovanja. To znači da ćete zahvaljujući orasima i ovi semenkama zadovoljiti glad, a ujedno ćete i da odagnate tugu.

OVDE pročitajte kako da napravite vitaminsku bombu za celu porodicu pomoću dva prirodna recepta za zdrav život.

Ječam

Ako ste napravili pametan izbor hrane tokom jutra, verovatno ćete za ručak želeti nešto ukusno i obilno. Ali, umesto da se okrenete nezdravoj hrani, bolji izbor je ječam sa biberom, kurkumom, kao i pečeni brokoli i špargla, čime ćete dobiti ukusno jelo.J ečam predstavlja kompleks ugljenih hidrata koji stimuliše mozak da oslobodi serotonin, hormon sreće.

Celer

Ručak će vas ostaviti zadovoljnima, ali ukoliko ste došli do kraja radnog dana, strpljenje vašeg stomaka je na niskom nivou. Uzmite malo celera. Zadovoljstvo grickanja oslobodiće vas stresa i opustiće vaše krvne sudove. Istraživanje je pokazalo da celer sadrži hemikaliju koja snižava koncentraciju hormona stresa u krvi, zbog čega je telo manje pod stresom. Umočite celer u humus za dodatnu količinu proteina kako biste bili zadovoljni do večere.

Govedina sa čilijem

Celog dana ste izbegavali loše raspoloženje snagom hrane, a sada je vreme da završite dan ukusnom večerom, bogatom povrćem, govedinom i čilijem. Dodajte sočivo ili pasulj i koji god začin volite. Jedna studija je pokazala da konzumiranje organskog mesa povećava nivo omega 3 masnih kiselina u krvi, a smanjuje nivo omega 6 masnih kiselina. Obe ove promene povezane su sa manjim rizikom od depresije. A pasulj i sočivo su puni folne kiseline, koje dokazano smanjuju anksioznost. Ako želite, dodajte papriku, bogatu vitaminom C, za još malo pozitivnih osećanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs