Visoki krvni pritisak ili hipertenzijapogađa sve veći broj ljudi. Može dovesti do smrtonosnih komplikacija, uključujući moždani i srčani udar. Ovo stanje se može sprečiti pravilnom ishranom i vežbanjem, a naučnici su došli do podatka da se rizik značajno smanjuje i ukoliko iz jelovnika izbacite krompir.

Konzumiranje četiri ili više obroka koji uključuju krompiru toku nedelje povećava šansu za dobijanje visokog krvnog pritiska za oko 11 posto, u poređenju sa ljudima koji jedu manje od jedne porcije mesečno, tvrde naučnici.

Najbolja zamena krompiru, prema rečima lekara, je cvekla. Ona adrži nitrate, koji pomažu pri širenju krvnih sudova, a potom i snižavaju krvni pritisak.

Osim cvekle, u borbi sa hipertenzijom može pomoći i jogurt. Zbog visokog sadržaja kalcijuma, magnezijuma i kalijuma on pozitivno utiče na stanje povišenog nivoa krvnog pritiska. Redovna konzumacija jogurta može da smanji ovaj nivo za do 20 posto.

Najčešći simptomi visokog krvnog pritiska uključuju:

Ključno je da svi odrasli stariji od 40 godina provere krvni pritisak najmanje jednom u pet godina.

(stil.kurir.rs)

Ovo povrće, ukoliko se konzumira u većim količinama, može da ostavi ozbiljne posledice na zdravlje