MOĆAN

Ovaj vitamin čuva krvne sudove, sprečava trombozu i jača do maksimuma imuni sistem! Uvrstite ga u svoju ishranu što pre!

Vitamin F, za zdrave krvne sudove, sprečava taloženje holesterola u arterijama i stvaranje tromba, a osim toga jača imunološki sistem

Fitnes & Nutricija
Autor:
Ovaj vitamin čuva krvne sudove, sprečava trombozu i jača do maksimuma imuni sistem! Uvrstite ga u svoju ishranu što pre!
Foto: Shutterstock

Ovim vrednim nutrijentom obiluju hladnoceđena ulja soje, kukuruza, lana i suncukreta, ali i pšenične klice, orasi, bademi i avokado.

Ukoliko imate problem sa aknama, peruti , ekcenom, slabim noktima, suvom kosom i kožom, ili patite od ozbiljnih poremećaja kao što su arterioskleroza i tromboza, postoji velika verovatnoća da ne unosite dovoljno vitamina F.

Ovaj vredni nutrijent zapravo je skup tri esencijalne polinezasićene masne kiseline – linolne, linolenske i arahidonske, koje sprečavaju taloženje holesterola u arterijama, doprinose zdravlju kože i kose, jačaju imunološki sistem, i pomažu u smanjenju telesne mase tako što sagorevaju zasićene masnoće. Takođe kod obolelih od šećerne bolesti vitamin F usporava nastanak oštećenja kardiovaskularnog sistema i sprečava razvoj bolesti oka.

Vitamin F se koristi i za ublažavanje menstrualnih tegoba, a primenjuje se i u terapiji steriliteta kod oba pola. Preporučuju se doze od 10 do 20gr dnevno, što je količine od dve kašike hladnoceđenog ulja. Vitamin F najbolje se apsorbuje u organizmu u kombinaciji sa vitaminom E.

(Stil.kurir.rs/Ordinacija)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs