Vitamin K ima ključnu ulogu kada je u pitanju zgrušavanje krvi. K označava koagulaciju odnosno proces zgrušavanja i aktivira proteine potrebne u procesima zgrušavanja, pomaže u zaceljivanju rana i sprečava preterano krvarenje.
Vitamin K1 pronaći ćete u zelenom povrću poput spanaća ili brokolija, dok vitamin K2 pronalazimo najčešće u žumancima. Tvrdi se da unošenje vitamina K pospešuje rad srca i kvalitet kostiju.
Iako mnogobrojni naučnici preporučuju upotrebu vitamina K, sa njegovim unosom ipak ne bi valjalo preterati jer prevelika koncentracija vitamina K može biti štetna po naš organizam.
Takođe, jedna holandska studija pokazala je povezanost između pacijenata sa težim oblicima koronavirusa i nedostatka vitamina K u organizmu.
Ipak, korelacija nije i uzrok. Da li bi vitamin K pacijente mogao da zaštiti od razvoja težeg oblika oboljenja pluća, ostaje da se vidi ukoliko bude urađeno detaljno istraživanje.