Ishrana

Dijeta koja podmlađuje organizam: Telo se čisti, a mozak se bistri!

Naučnik Jošinori Osumi je proučavajući ovu dijetu dobio Nobelovu nagradu, a Novak Đoković tvrdi da se njegovo telo sasvim oporavilo kada je počeo da se hrani na ovaj način

Fitnes & Nutricija
09:06h Autor:
Dijeta koja podmlađuje organizam: Telo se čisti, a mozak se bistri!
Foto: Shutterstock

Možda smo do sada čuli za autofagiju, ali se nismo odvažili da probamo taj fantastičan prirodan i naučno dokazan, samoiscjeljujući proces samodetoksikacije i samoreciklaže za mršavljenje, podmlađivanje i unapređenje zdravlja, kao i prevenciju i suzbijanje bolesti.

Neki bukvalan prevod pojma autofagija znači pojesti sam sebe!

Deluje čudno i nemoguće, ali stvarno funkcioniše i zapravo naš organizam autofagijom sam čisti sve što mu ne treba, a neki autofagiju zovu i eliksirom mladosti i vitalnosti.

Ovo je toliko značajno saznanje, da je japanski naučnik Jošinori Osumi, 2016. godine, dobio Nobelovu nagradu za doprinos u proučavanju i razotkrivanju funkcionisanja autofagije. Ako želiš na prirodan način izgubiti višak kilograma, podmladiti svoj organizam i živeti zdravije i vitalnije, nastavite sa čitanjem ovog teksta.

Šta je autofagija?

Autofagija je evolutivni mehanizam, koji nastupa u periodima kada gladuješ i koji omogućava organizmu, da preživi stvarajući energiju, sopstvenom reciklažom tela.

Dakle, autofagija predstavlja reciklažu na nivou ćelija, tokom ovog procesa oštećeni i deformisani ćelijski elementi, prolaze kroz proces reciklaže i tako ćelija dobija "nov i mlad" materijal.

Autofagija je veliko čišćenje ćelija i ne samo izbacivanje natloženog otpada i toksina u telu, već i njegovo transformisanje u funkcionalnije i zdravije telo.

Gomilanje "ćelijskog otpada" tokom godina, jedan je od glavnih uzroka nepravilnog rada ćelija i bržeg starenja tela.

Autofagija je mehanizam našeg organizma, koji nam pomaže da budemo zdraviji i vitalniji.

Autofagija pomaže našem tijelu da se oslobodi oštećenih ćelija, zatim ćelija koje nemaju nikakvu ulogu u organizmu, kao i onih koje predstavljaju višak, a takođe i malignih "bolesnih" ćelija.

Veoma je bitno da se organizam oslobodi oštećenih, neupotrebljivih i malignih ćelija, iz razloga što one mogu da uzrokuju veoma ozbiljna oboljenja.

U relevantnim naučnim istraživanjima, naučnici su uspeli dokazati kako ovaj kompleksni deo našeg imunog sistema, može da utiče na našu dugovečnost, vitalnost, podmlađivanje, mršavljenje, da ojača i unapredi naš imuni sistem, naše srce i kompletan metabolizam.

Autofagija predstavlja ključ za prevenciju bolesti kao što su rak, neuronska degeneracija, dijabetes, bolesti jetre, kardiovaskularne bolesti, gojaznost, autoimuni poremećaji, kao i za infekcije i upale.

Autofagija pomaže u podmlađivanju organizma i tela, jer koristi otpad proizveden u ćelijama, da bi proizvela gradivni materijal za popravku i regeneraciju drugih ćelija.

Zahvaljujući najnovijim studijama, znamo da autofagija čisti organizam i da ga brani od negativnog efekta stresa. Naučnici još uvek istražuju način i procese autofagije i kako ona zapravo utiče na organizam.

Brojna istraživanja su pokazala da procese starenja, poput bora i gomilanja kilograma, uzrokuju upravo ta oštećenja na našim ćelijama, a autofagija nam pomaže da reciklira naše ćelije, podmladi ih i da se reši toksina i masnih naslaga iz organizma.

Biolozi, genetičari i neurohirurzi su dokazali, da autofagija stvara mehanizam odbrane od mnogih bolesti poput Parkinsonove, Alchajmerove i Hantingtonove bolesti i određenih oblika demencije. Autofagiji se posvećuje mnogo pažnje i zbog uloge, koju može imati u prevenciji ili lečenju raka i drugih bolesti.

Autofagija je pravi način detoksikacije – čišćenja tela. Zahvaljujući autofagiji, svaka ćelija u organizmu je očišćena, reciklirana od infekcija, upala i toksina, ali i podmlađena.

Kako se postiže stanje autofagije u telu?

Osim veoma značajnog uticaja na neurodegenerativna stanja, ublažavanja efekata starenja, mršavljenja, autofagija „čisti“ organizam od virusa, bakterija, gljivica, infekcija i deluje povoljno na imuni sistem.

Jedan od najboljih efekata autofagije u procesu mršavljenja je zatezanje kože i kada smršate nema ostataka kože, koji vise na telu.

Neke opšte preporuke su da, autofagija nastaje pri gladovanju od 16 sati u okviru 24 sata, a konzumacija hrane u okviru 8 sati od 24 sata.

Dakle, na primer jedeš ujutro prvi obrok u 10:00 sati, a poslednji obrok jedeš u 18:00 i posle toga piješ samo vodu, do sutradan u 10:00 ujutro.

Dakle, ne večeraš, nego piješ samo vodu sve do sledećeg obroka, sutra ujutro. Naravno možeš sebi da prilagodiš tih 8 sati, kada konzumiraš hranu, u zavisnosti od tvojih životnih navika, posla i drugih aktivnosti.

Prepustiš organizmu da u tih 16 sati gladovanja, odradi čudo u tvom telu, da očisti sve što je loše i toksično, da se reši masnih naslaga i otrova u organizmu.

Bonus trikovi za lakše i brže podsticanje autofagije su: konzumiranje maslinovog ulja, brza šetnja, zeleni čaj, mnogo vode, i vitamini B i D.

Nutricionisti često kažu: zamisli da je tvoje telo kuhinja. Nakon što napraviš ručak, normalno je da očistiš radnu površinu, baciš ostatke hrane, opereš suđe.

Sutradan, kuhinja je spremna i čista za sledeći obrok.

Sličnu stvar radi autofagija u našem organizmu i to radi neprestano i veoma uspešno. Ako istu priču zamislimo, a da nismo tako pažljivi u čišćenju kuhinje nakon spremanja obroka, logično je da će se ostaci hrane u kuhinji i sudoperu, usmrdeti i pretvoriti u otpad, koji može da bude toksičan i opasan.

Sve truli, počinje da smrdi i toksini su svuda po kući. Na sličan način se opisuje telo, koje ne primenjuje autofagiju, jer autofagija počisti sve što je loše i toksično u organizmu, podmlađuje ga i čini ga zdravim, vitkim i vitalnim.

Autofagija je prava prilika, da se obavi „čišćenje“ loših elemenata u telu. Tako se u stvari troše nakupljeni toksini, masne naslage i sve što je loše i višak u organizmu.

Intermitentni post i autofagija, mogu se koristiti u lečenju metaboličkih bolesti – karcinom, upale, degenerativne i autoimune bolesti. Kalorijska restrikcija generalno dovodi do produženja životnog veka, iz razloga što smo mnogo više tolerantni na nedostatak hrane, nego na njen višak.

Prednosti autofagije:

  • Obezbeđivanje gradivnog materijala i energije za ćelije
  • Recikliranje oštećenih proteina i otpadaka
  • Štiti nervni sistem i podstiče razvoj novih moždanih ćelija
  • Poboljšava kognitivne funkcije, strukturu mozga i neuroplastičnost
  • Pospešuje rast i razvoj ćelija srčanog mišića, štiti srce od srčanih oboljenja
  • Poboljšava i unapređuje imuni sistem
  • Smanjuje toksičnost u organizmu
  • Sprečava oštećenje zdravih tkiva, sprečava rak, bori se protiv neurodgenerativnih bolesti
  • Štiti zdrave ćelije i obnavlja ih
  • Uništava ćelije, koje izazivaju bolesti i upale u organizmu
  • Uništava upale, infekcije, bakterije, gljivice i viruse
  • Podmlađuje naše telo, čini nas zdravijim, vitalnijim i oslobađa nas viška kilograma
  • Sprečava moždani i srčani udar, autoimune i maligne bolesti
  • Sprečava dijabetes i snižava holesterol
  • Sprečava starenje, odnosno podmlađuje organizam

Iskustvo iz prve ruke

Kako autofagija izgleda u praksi, predstavila nam je čitateljka Rosa Trivić, koja se već godinu dana pridržava ove filozofije ishrane:

"Autofagiju treba posmatrati isključivo kao izlečenje organizma, nikako kao dijetu, jer ona to nije. Rezultat autofagije jeste smanjenje kilograma, ali do određenog nivoa, kada se uspostavi ravnoteža i balans metabolizma.

Ključna stvar je pokretanje istinske funkcije metabolizma, jer naš metabolizam je generalno u jako lošem stanju. To je posledica lošeg kvaliteta hrane koju unosimo, ali i tihog ubice koji muči sve veći broj ljudi – stresa. Naše emocije, pogotovo kod žena, su mnogo raspršene posredstvom uticaja medija, veliki broj informacija nam je dostupan, koje nemaju nikakvu praktičnu vrednost.

Ono što se desi, kao utisak, u ranoj mladosti, mi možemo da “ispravljamo” različitim dijetama, modernim jogama, ali poenta je vratiti se dublje, a to ne možemo jer smo skloni konstantnim napadima -medijskim, okruženja i pojedinaca.

Zbog toga, imamo potrebu da stalno nešto grickamo i “lagano” jedemo. Ne možemo pomoći sebi, tako što maskiramo neurotičnost.

Autofagija nam pruža mogućnost da se organizam iscrpi, do tačke, kada ćelije počnu sebe da troše, a tu je trik ili okidač. Dešava se to da u toku sna ili u pokretu, ne konzumiramo hranu jako dugo u toku 24h i na taj način se organizam regeneriše. Ne zatrpavamo ga svim i svačim i na taj način se možemo osloboditi stresa i nervoze. Ne odmah, ali nakon par dana itekako.

Benefit autofagije jeste, pored gubljenja kilograma – onoliko kolko organizam dozvoljava da bi mogao da “prodiše” i profunkcionise, dobijanje jako mnogo energije. A u tome ključ svega, u povratku na nivo koji je neophodan, da bi kompletan organizam delovao na prirodan i neopterećujući način .

Naravno, autofagija je samo jedan deo, koji je nama prezentovan i čujemo za njega putem medija. Mi ne znamo, bar većina nas, kako na primjer, monasi mogu da funkcionišu po dva meseca bez hrane i vode, a puni su energije i snage. To je tek prava misterija…"

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs