Umesto da kupujete nezdrava gotova jela, pripremite unapred omiljene specijalitete, zamrznite ih i, kada vam zatreba brzi ručak ili večera, samo ih dovršite.

hrana.jpg
Foto: Shutterstock

"Većina sirove hrane može da se zamrzne, čak i suvo voće. Ali jela odkrompira, spanaća i blitve ne bi trebalo da se čuvaju u zamrzivaču jer se podgrevanjem stvaraju toksini. Možete da zamrznete seckani spanać, ali prethodno ga ne kuvajte", kaže nutricionistkinja Sandra Marić Bulat i dodaje:

"Kad se hrana odmrzava, neka se lagano krčka na slaboj vatri. Najčešće se zamrzavaju jela poput gulaša i umaka, ali često se pripremaju i veće količine kuvanih jela koje se zatim zamrzavaju što ne bih preporučila jer je najbolje da ga jedete sveže pripremljeno", objašnjava nutricionistkinja.

Povrće poput brokolija, karfiola, špargle, kelja i graška je najbolje da nakratko kuvate pre zamrzavanja, od pola do tri minuta. Potopite ih u kipuću vodu, pa odmah ohladite, najbolje pod mlazom vode ili u loncu s ledenom vodom. Procedite i dobro osušite. Tako ćete sprečiti da namirnice potamne tokom zamrzavanja i sačuvaćete u njima više vitamina nego da ih zamrznete sirove.

Deca kopiraju roditelje u ishrani, pa zato treba da ih naučite zdravim navikama, a više o tome pročitajte ovde.

par-u-kuhinji.jpg
Foto: Thinkstock

Možete da zamrznete mnoga jela poput sarme, supe, pasulja, mesa u sosu. Peciva, kolači od testa i jela poput savijača, knedli i štrudli mogu da se zamrznu i sirovi i pečeni. Testo za picu razvaljajte u mini pice i zaledite. Nije ga potrebno odmrzavati nego samo dodati nadev i ispeći.

namirinice.jpg
Foto: Thinkstock

Meso najbolje podnosi zamrzavanje, naročito manje masni komadi, jer duže mogu da se čuvaju na ledu - od osam do 12 meseci. Zamrznutihleb ili peciva najpre ostavite na sobnoj temperaturi desetak minuta pa zagrejte u rerni ili mikrotalasnoj pećnici - korica će biti hrskava kao da je upravo pečen.

Međutim, nisu sve namirnice pogodne za zamrzavanje. Sirovim jajima ljuska će da pukne, a tvrdo kuvana jaja postaju gumena. Ne zamrzavajte ni povrće sa visokim procentom vode poput salate, krastavaca, rotkvica i klica jer se previše opuste, savetuju stručnjaci.

Uvek spreman dezert

Torte, kremaste kolače od biskvitnog ili drugog testa nakon pečenja zamrznite čim se ohlade.

Ukusi i mirisi

Nakon pakovanja jela u kese za zamrzivače obavezno istisnite vazduh da se hrana ne bi osušila ili izgubila ukus i aromu.

kuvanje-ulje-riba.jpg
Foto: Thinkstock

Spremaju se posebno

Paradajz i jabuke oslobađaju gas eten, koji pospešuje zrenje i starenje ostalog povrća.

Riblji ručak

Svežu ribu možete da zamrznete, ali imajte na umu da će joj meso omekšati. Očistite je, izvadite iznutrice i osušite. Spremite u kese za zamrzavanje i potrošite u roku od dva meseca.

A koje su to tri velike greške koje vas mogu koštati zdravlja kada je čuvanje hrane u pitanju, pročitajte ovde.

Brokoli, kelj i grašak prvo kratko prokuvajte pre zamrzavanja, od pola do tri minuta, a peciva, kolače od testa poput štrudli i knedla mogu da se zamrznu i sirovi i pečeni, a jaja, salatu, krastavac i rotkvice ne stavljajte u zamrzivač jer se previše opuste