Umesto da kupujete nezdrava gotova jela, pripremite unapred omiljene specijalitete, zamrznite ih i, kada vam zatreba brzi ručak ili večera, samo ih dovršite.

"Većina sirove hrane može da se zamrzne, čak i suvo voće. Ali jela od krompira, spanaća i blitve ne bi trebalo da se čuvaju u zamrzivaču jer se podgrevanjem stvaraju toksini. Možete da zamrznete seckani spanać, ali prethodno ga ne kuvajte", kaže nutricionistkinja Sandra Marić Bulat i dodaje:
"Kad se hrana odmrzava, neka se lagano krčka na slaboj vatri. Najčešće se zamrzavaju jela poput gulaša i umaka, ali često se pripremaju i veće količine kuvanih jela koje se zatim zamrzavaju što ne bih preporučila jer je najbolje da ga jedete sveže pripremljeno", objašnjava nutricionistkinja.
Povrće poput brokolija, karfiola, špargle, kelja i graška je najbolje da nakratko kuvate pre zamrzavanja, od pola do tri minuta. Potopite ih u kipuću vodu, pa odmah ohladite, najbolje pod mlazom vode ili u loncu s ledenom vodom. Procedite i dobro osušite. Tako ćete sprečiti da namirnice potamne tokom zamrzavanja i sačuvaćete u njima više vitamina nego da ih zamrznete sirove.

Možete da zamrznete mnoga jela poput sarme, supe, pasulja, mesa u sosu. Peciva, kolači od testa i jela poput savijača, knedli i štrudli mogu da se zamrznu i sirovi i pečeni. Testo za picu razvaljajte u mini pice i zaledite. Nije ga potrebno odmrzavati nego samo dodati nadev i ispeći.
Međutim, nisu sve namirnice pogodne za zamrzavanje. Sirovim jajima ljuska će da pukne, a tvrdo kuvana jaja postaju gumena. Ne zamrzavajte ni povrće sa visokim procentom vode poput salate, krastavaca, rotkvica i klica jer se previše opuste, savetuju stručnjaci.
Uvek spreman dezert
Torte, kremaste kolače od biskvitnog ili drugog testa nakon pečenja zamrznite čim se ohlade.
Ukusi i mirisi
Nakon pakovanja jela u kese za zamrzivače obavezno istisnite vazduh da se hrana ne bi osušila ili izgubila ukus i aromu.
Spremaju se posebno
Paradajz i jabuke oslobađaju gas eten, koji pospešuje zrenje i starenje ostalog povrća.
Riblji ručak
Svežu ribu možete da zamrznete, ali imajte na umu da će joj meso omekšati. Očistite je, izvadite iznutrice i osušite. Spremite u kese za zamrzavanje i potrošite u roku od dva meseca.