ELIKSIR ZDRAVLJA

Njene blagodeti su beskonačne: Kokosova voda je sveti gral zdravlja, vitalnosti i mladosti!

Možda najzdraviji deo kokosa...

Fitnes & Nutricija
Autor:
Njene blagodeti su beskonačne: Kokosova voda je sveti gral zdravlja, vitalnosti i mladosti!
Foto: Shutterstock

Kokosova voda dobija se iz sredine samog ploda kokosovog oraha, ne iz mesa kokosa i ne treba je mešati sa kokosovim mlekom jel je daleko manje kalorična – ima samo 20 kalorija na 100 mililitara. Specifičnog je sladunjavo – gorkastog je ukusa.

Kokosova voda je ekstremno hranljiva i zdrava i u sebi sadrži mnoštvo vitamina, minerala,biljnih hormona, aminokiselina i ugljenih hidrata. Posebno obiluje vitaminom B, koji je nezamenjiv za naš nervni i mišićni sistem, vitaminom C koji stimuliše naš imuni sistem, gvožđem – koje povoljno utiče na razne vrste anemije i kalijumom, koji je neophodan za zdravlje kardiovaskularnog sistema i krvnih sudova. Pored toga, tu su i natrijum, fosfor, cink, selen i brojni antioksidansi.

Kokosova voda koristi se još od davnina, jer je dokazano da je njen sastav najsličniji ljudskoj krvnoj plazmi.

Kokosova voda ima nebrojano mnogo pozitivnih efekata na zdravlje ljudi – poboljšavaimunitet, utiče na regulaciju telesne težine, daje energiju, ima antivirusna i antibakterijska svojstva, uspešno se bori protiv upalnih procesa u organizmu, reguliše rad nervnog sistema, poboljšava probavu i varenje, čisti organizam od toksina, reguliše i snižava krvni pritisak, poboljšava stanje urinarnog trakta, a antioksidansi uništavaju slobodne radikale koji prouzrokuju, između ostalog, i razvoj kancerogenih oboljenja.

Ovaj napitaj takođe rehidrira telo i nadomešćuje izgubljene elektrolite, čime reguliše telesnu temperaturu i obezbeđuje pravilan rad svih organa, a pripisuje joj se i da uspešno usporava proces starenja.

S obzirom da je izuzetno niskokalorična, a veoma hranjiva i puna elektrolita, preporučuje se sportistima i ljudima koji imaju ekstremne fizičke napore, kao zdrava alternativa za rehidrataciju organizma. Takođe, zbog svojih dejstava, preporučuje se kao sastavni deo mnogih dijeta, jer izbacuje toksine i ubrzava metabolizam.

Kokosova voda ima još jedno magično dejstvo – na vašu kožu! Naime, vitamini, minerali i antioksidanti veoma povoljno utiču na revitalizaciju, hidrataciju i oporavak kože lica i tela.

Nutricionisti preporučuju da pijete jednu do maksimalno dve čaše kokosove vode dnevno, a bezbedna je da je piju i deca u upola manjoj dozi.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs