DREVNI LEK

Najmoćnija isceliteljska biljka još iz drevne Kine: Nećete verovati šta sve leči!

Ova drevna i veoma dragocena biljka vam itekako može pomoći!

Fitnes & Nutricija
Autor:
Najmoćnija isceliteljska biljka još iz drevne Kine: Nećete verovati šta sve leči!
Foto: Shutterstock

Sladić je koren, zovu ga još i slatki koren, a njegova blagotvorna i lekovita svojsta su gotovo beskonačna.

Sladić ima veoma složen hemijsko – nutrijentni sastav, koji ga čini jedinstvenim među lekovitim biljkama. On sadrži više od 150 hemijskih jedinjena koje doprinose zdravlju gotovo svih sistema u ljudskom organizmu.

Među hranjivim i lekovitim sastojcima sladića su, između ostalog, aminokiseline, vitamini, minerali, beta- karoten, ugljeni hidrati, proteini i dobre masnoće.

Slatki koren takođe sadrži glicirizinsku kiselinu, glicirizin i glukozu, koje imaju veoma lekovita svojstva, a posebno povoljno utiču na disajne puteve i digestivni trakt, pa se od ovih sastojaka spravljaju sirupi za kašalj i čir na želucu, kao i mnogi drugi lekovi široke primene.

Sladić se pokazao kao neverovatno lekovit kod svih upala respiratornog sistema, grla, sinusa, pluća i kod kašlja, olakšava izbacivanje sluzi i čisti gornje i donje disajne puteve i sprečava silazak infekcije na pluća.

Najbolji način konzumiranja sladića je u obliku čaja.

Pored disajnih puteva, sladić ima veoma jako dejstvo i na naš imuni sistem. Stimuliše njegov oporavak i pospešuje njegov pravilan rad, tako što sprečava razvoj virusa i njihovo širenje u organizmu, potvrdile su brojne studije.

Odličan je lek izbora kod velikog broja virusnih infekcija, uključujući hepatitis, prehladu i grip. Kada je imunitet u pitanju najbolje rezultate će dati u kombinaciji sa zovom i matičnjakom.

Još jedno blagotvorno dejstvo sladića je na gastrointestinalni trakt. Ova biljka pokazala se kao veoma efikasna u lečenju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, gastritisa, pojačane želudačne kiseline (gorušice) i upale sluzokože želuca. Za želudačne tegobe nabolje ga je kombinovati sa kantarionom i bokvicom.

Sladić je odličan kod regulacije hormonalnih poremećaja, a to se posebno odnosi na muškarce koji pate od problema sa prostatom ili opadanjem kose. U ovom slučaju sladić je idealno kombinovati sa klekom i žalfijom.

Slatki koren upotrebljava se u kineskoj tradicionalnoj medicini preko 2000 godina i smatra se nezamenjivim lekom. Čak je slavni lekar iz dinastije Ming u tadašnjoj medicinskoj enciklopediji zapisao da sladić blagotvorno deluje na preko 70 vrsta upala i otklanja preko 1200 vrsta toksina iz organizma.

Pored svih navedenih blagotvornih svojstava, naučnici tvrde da slatki koren jako dobro deluje na psihu, umirujući je, kao i da pozitivno deluje na raspoloženje.

Savetuje se da se sladić koristi umereno i ne duže od četiri nedelje u kontinuitetu, zbog svoje jačine i nekih svojstava koja, ukoliko se prekomerno unosi u organizam, mogu dovesti do nakupljanja tečnosti i hipertenzije.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs