razvija samokontrolu

Penjanje nam može otkriti snagu koju nismo ni znali da posedujemo: Ovaj sport će vam potpuno promeniti život!

Penjanje na steni vas uči imotiviše da rešavate probleme

Fitnes & Nutricija
Autor:
Penjanje nam može otkriti snagu koju nismo ni znali da posedujemo: Ovaj sport će vam potpuno promeniti život!
Foto: Shutterstock

Penjanje nam može otkriti snagu koju nismo ni znali da posedujemo, naučiti nas da izazovima pristupamo smirene glave i samouvereno, potaknuti nas na brigu o drugima i pokazati nam kako da učimo iz vlastitih grešaka.

"Jedan penjački trening traje sat vremena. Svaki trening započinje zagrevanjem kroz lagane kardio vežbe i dinamičko istezanje. Time prokrvljujemo telo, pripremamo ga za izvođenje penjačkih pokreta pa samim tim preventivno delujemo na eventualne penjačke povrede. Nakon zagrevanja krećemo s glavnim delom treninga koji se uglavnom sastoji od penjanja u smerovima na top-ropeu što omogućava učenje tehnike penjanja bez straha od padova", rekao je trener Ivan Tadić. 10 načina da sagorite 100 kalorija dnevno: Penjanje uz stepenice, glasno smejanje, osam sati sna

foto: Shutterstock

Međutim, trening se menja kako polaznici napreduju, nakon nekoliko treninga veći je fokus na penjačke tehnike i individualne mogućnosti svakog polaznika.

"Snaga i tehnika dolaze s vremenom i razvijaju se sa vremenu provedenom na steni. Važna je samo dobra volja i smisleno složen penjački trening koji omogućava usvajanje temeljnih veština i dobrih navika u penjanju te jednako gradi snagu, izdržljivost, tehniku i penjačka znanja", rekao je Majk Fresl. Ipak, na stranu penjanja kao vrsta fitnes treninga, jer ovo je trening koji pre svega utiče na veštinu rešavanju izazova i zabavlja onog ko se njime bavi.

"Penjanje je prje svega jako zabavno! Osim telesnog aspekta, u penjanju se puno radi na razvijanju veština rešavanja prepreka na steni, tzv. penjački problem, usmeravanja pažnje, samokontrole, samomotivacije, motivacije penjačkog partnera, brige za ličnu sigurnost, sigurnost drugih i nošenju sa strahom. Penjanje u prirodi sedeći je korak, a tamo je veliki naglasak na čuvanju okoline i poštovanju prirode.

"Svaki penjač individua je za sebe i poseduje ograničenja, pa penjanje razvija i svesnost o ličnim snagama, ali i o samopouzdanju. Pojedini penjački problem predstavljaće specifičan izazov za svakog penjača pa će ga svako doživeti i "rešiti" na svoj jedinstven način", zaključili su treneri.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs