PROČITAJTE

Origano: Ne služi samo da da ukus jelima, evo kako se još koristi

Ova biljka daje hrani prepoznatljivu aromu, a uz to ispoljava i niz drugih korisnih efekata na ljudsko zdravlje.

Fitnes & Nutricija
18:24h Autor:
Origano: Ne služi samo da da ukus jelima, evo kako se još koristi
Foto: Shutterstock

Origano (Origanum vulgare, Lamiaceae) je dobro poznata kulinarska i lekovita biljka iz familije biljaka Lamiaceae. Ova familija poznata je po tome što sadrži velike količine fitohemikalija koje im daju karakterističan miris i ispoljavaju veliki broj lekovitih dejstva. U tradicionalnoj medicini i kulinarstvu koristi već hiljadama godina.

Aktivna jedinjenja koja daju biljci jedinstven i prijatan miris su timol, pinen, limonen, karvakrol, ocimen i kariofilen. Veruje se da origano sadrži veliki broj snažnih antioksidansa i da ispoljava antibakterijsko dejstvo.

Žena u menopauzi mora da koristi ovaj začin: Sprečava depresiju, znojenje, bol i infekcije! (RECEPT)

foto: Profimedia

Osim u Grčkoj, u tradicionalnoj medicini origano i njegovo ulje koristili su se i u Egiptu i Australiji.

Važna napomena!!!

Etarsko ulje origana koje se masovno reklamira i dosta koristi za lečenje gljivičnih i bakterijskih infekcija ima jedno ograničenje – etarsko ulje origana ume da izazove opekotine desni, jednjaka i sluznice želuca, gastritis i gorušicu. Takođe, origano kao jak antiseptik ne deluje selektivno, on ubija sve bakterije u crevima, bile one dobre ili loše, pa se može desiti da vam poremeti crevnu floru. Etarsko ulje od origana mora da se obazrivo koristi jer ima jako dejstvo na kožu, stvara oštećenja ako se sa njim preteruje. A mnogi korisnici veruju da ako uzmu više kapi da će biti brži i bolji efekat, pa time unište sebi stomak.

Blagorvorna svojstva origana

Neka od brojnih blagotvornih dejstva ove biljke su:

1. Origano i jačanje imuniteta

2. Antibakterijsko delovanje

3. Olakšava varenje hrane

5. Detoksikacija organizma

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs