čuvar zdravlja

Kraljevsko povrće koje čini čuda: Špargla reguliše pritisak, leči urinarne infekcije i čuva srce!

Ova zeljasta biljka je prepuna vitamina , te je njeno blagotvorno dejstvo na zdravlje višestruko

Fitnes & Nutricija
18:46h Autor:
Kraljevsko povrće koje čini čuda: Špargla reguliše pritisak, leči urinarne infekcije i čuva srce!
Foto: Shutterstock

Špargla je bila cenjena još u doba stare Grčke i Rima, a slobodno ih i danas možemo nazvati oružjem zdravlja budući da je njihov spektar hranljivih materija spektakularan.

Na koji god način ih pripremali i jeli, špargle na vrlo jednostavan način možete uključiti u svoju ishranu.

Osim što su niskokalorične i bogate vlaknima, jačaju vaš imunitet, te su snažan izvor antioksidansa. Najsnažniji od njih zove se glutation, i pomaže organizmu da razgradi kancerogene materije što ga čini izvrsnim sastojkom za detoksikaciju.

U samo 100 grama sveže špargle nalazi se: 210 mg kalijuma, 20 mg kalcijuma, 20 mg magnezijuma, 45 mg fosfora, 1 mg gvožđa, 500 mg vitamin A, 0,11mg vitamina B1, 0,12 mg vitamina B2, 0,60 mg vitamina B6, 1 mg niacina, 20 mg vitamina C, 2,5 mg vitamina E.

Vitka linija i brži metabolizam: Evo koje namirnice treba kombinovati, a koje izbegavati zajedno!

foto: Shutterstock

Velike količine vitamina A, C i E, pomažu organizmu u borbi protiv raznih infekcija, a sadrže i visok nivo amino-kiselina koje imaju ulogu prirodnog diuretika.

Učestalijim umokrenjem ne samo da se izbacuje nepotrebna voda već se organizam rešava i viška soli. Ovo može imati pozitivan učinak na regulisanje krvnog pritiska, a pomaže i kod kontrolisanja nekih bolesti povezanih sa srcem.

Zelene ili bele špargle?

Ako ste se ikada pitali zašto špargle možemo pronaći i u beloj varijanti odgovor je vrlo jednostavan. Bele špargle jednostavno nisu imale dovoljno sunčeve svetlosti dok su rasle (zbog toga nisu dobile prepoznatljivu zelenu boju), ali zapravo nema nikakve razlike između njih – imaju potpuno isti ukus i hranljive materije.

Špargla leči bubrege, bešiku, urinarne infekcije: Snažan prirodni diuretik pomaže svima!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs