zdravlje

Očistite svoje telo: Jedite alkalno i sačuvajte zdravlje!

Uz pomoć alkalne ishrane napravićete balans u organizmu

Lepi & Zdravi
Autor:
Očistite svoje telo: Jedite alkalno i sačuvajte zdravlje!
Foto: Promo

Balans – jedna reč koja podrazumeva mnoštvo stvari. Balans u životu i ishrani doprinosi zdravlju. Zato je balans pH vrednosti izuzetno važan za naš organizam. Da bi smo očuvali kiselo – baznu ravnotežu i pomogli organizmu da održi željene pH vrednosti, preporučuje se da ishrana bude pretežno alkalna. Alkalnom ishranom možemo da sprečimo pojavu mnogih bolesti, poboljšavamo probavu, elastičnost kože i raspoloženje, ali i pomažemo u smanjenju težine.

foto: Promo

ALKALNA ISHRANA

Alkalna ishrana je način ishrane u kome su više zastupljene alkalne namirnice, kao što su razne vrste voća i povrća, npr. spanać, brokoli, paprika, paradajz, krompir, jabuke, lubenica, ananas, banane, kivi, grašak, šargarepa, beli luk, crni luk, i dr., a manje namirnice koje u organizmu povećavaju kiselost, kao što su meso, jaja i tvrdi sirevi. Interesantno je da npr. limun, iako je kiselog ukusa, spada u alkalne namirnice, jer su jedinjenja limuna - citrati zapravo alkalna jedinjenja.

Pravilnom alkalnom ishranom koja stvara balans u organizmu, smanjuje se mogućnost oboljevanja od malignih oboljenja, osteoporoze ili kamena u bubregu.

Zapamtite da kiselost organizma vodi do pada imuniteta, upalnih procesa i raznih oboljenja. Kiselost može uzrokovati gojaznost i dijabetes, kardiovaskularne bolesti, hronični umor, osteoporozu, artritis, tegobe s mokraćnom bešikom i bubrezima. Zato izbegavajte kafu, pušenje, ali i veštačke zaslađivače i konzervanse I prekomernu konzumaciju kisele hrane. Kod kiselog stanja, organizam iz kostiju i vitalnih organa uzima važne minerale poput kalcijuma, kalijuma i magnezijuma, kako bi neutralisao i izbacio kiselinu, što opasno ugrožava vaše celokupno zdravlje.

foto: Promo

Očuvanju kiselo-bazne ravnoteže posebnu pažnju treba da posvete stariji ljudi, jer sa godinama opada funkcija bubrega, a time i njihova sposobnost da eliminišu višak kiseline preko urina. Za sportiste je izuzetno važno da ne naruše pH vrednosti u mišićima, koja dolazi usled nagomilavanja mlečne kiseline, a koja se produkuje kao rezultat intenzivnih fizičkih aktivnosti.

Danas, takođe, postoje i lakši načini za uspostavljene optimalnih pH vrednosti koji mogu da se koriste čak i kada mislimo da sve obavljamo kako treba.

ŠTA PODRAZUMEVA BALANS pH VREDNOSTI

foto: Promo

Koliko je važno da se uspostavi ravnoteža u životnim aktivnostima, još je važnije očuvati balans koji postoji u našem organizmu. Mera kiselosti je zapravo pH vrednost. U kiseloj sredini pH je manji 7, kada je ph 7 to je neutralna sredina, a u baznoj sredini pH je veće od 7.

Za optimalno zdravlje bitno je da ravnoteža bude blago pomerena ka baznoj sredini, tako da naš organizam bude uvek blago bazan, odnosno blago alkalan. Naučno je dokazano da zdravi ljudi imaju bazne pH vrednosti koje su nešto veće od 7. Npr. optimalna pH vrednost krvi je 7,36 do 7,44, a tečnosti u našim ćelijama 7,2, dok je poželjno i da pH urina bude oko 7,2, jer kiseli urin dovodi do nastanka peska i kamena u bubregu.

Zato jedite alkalno i ostanite zdravi, bez obzira na vašu dob ili potražite u apotekama neki od alkalnih suplemenata.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs