Soda bikarbona je pravo čudo, a često je zovu i magični prah. Osim što je dobra za zdravlje, ona je i ekološka supstanca koja čuva zdravlje čoveka ali i prirodu.
Predstavljamo vam pet potpuno fantastičnih upotreba sode bikarbone:
1. Koristite je za pranje veša
Operite veš u rastvoru sode bikarbone i vode, nanesite je direktno na mrlje ili je jednostavno stavite u veš mašinu. Ona će na ovaj način da:
omekša veš i eliminiše neprijatne mirise;
belom vešu vrati belinu;
ukloniće mrlje čak i sa obojene odeće;
uklanja mrlje od trave, mastila, vina ili slatkiša...
2. Prva pomoć u kuhinji
Soda bikarbona je odlična za čišćenje posuđa, rerne, uprljanog šporeta, frižidera i td. Sa njom u kuhinji možete da:
- očistite mikrotalasnu ili rernu
- Uklanjanje neprijatnih mirisa sa daske za sečenje i dezinfekcija iste;
- Uklanjanje mrlja od kafe ili čaja.
- Pranje voća i povrća i oslobađanje istog od pesticida
- Čišćenje frižidera i zamrzivača.
- uklanjanje neprijatnog mirisa iz kuhinje.
- čišćenje zagorelog posuđa
- odpušavanje kuhinjskog odvoda.
3. Savršena u čišćenju cele kuće
Najjače sredstvo za čišćenje cele kuće upravo je soda bikarbona, ali samo ako je pametno iskoristite. Sa njom možete da:
- očistite nakit (srebro i zlato)
- dezinfikujete toalet ili podove u celoj kući
- očistite buđ sa zidova
- očistite patike i izbelite ih
- očistite nameštaj
- uklonite rđu sa metalnih delova
- operete plišane igračke.
4. Odlična je za uklanjanje mirisa
Soda bikarbona odlično neutralizuje mirise. Skvasite pamučnu krpu, dobro je ocedite te je namočite u sodu bikarbonu. Takva krpa je u stanju da:
- Ukloni smrad iz patika.
- Ukoloni smrad sa vaših ruku (recimo do seckanja crnog ili belog luka)
- Ukloni smrad iz kante za smeće.
- Ukloni smrad iz kola.
- Ukloni smrad sa dušeka.
5. Odličan sastojak za kuvanje
Ako koristite sodu ikarbonu prilikom kuvanja, onda sigurno znate da ona:
- Omekšava junetinu i piletinu pre prečenja,
- Čini da pire krompir bude ekstra mekan i kremast.
- Neutrališe kiselost u soku od pomorandže.
- Uklanja kiseo ukus sirćeta iz salata.
- Karfiolu čuva belu boju i nakon kuvanja
- Sprečava mleko od zgrušavanja prilikom kuvanja.