Saznajte na vreme

3 razloga zašto morate da znate svoju krvnu grupu: Određuje način života!

Veoma je važno da svoju ishranu uskladite sa svojom krvnom grupom
Lepi & Zdravi
10:26h Autor:
3 razloga zašto morate da znate svoju krvnu grupu: Određuje način života!
Foto: Thinkstock

Jedan od ključnih podataka u ličnim kartama, pre par godina, bio je i podatak kojoj krvnoj grupi neko pripada. Danas većina ne zna tu činjenicu o sebi, a upravo to može da vam spase život:

Daje uvid u vašu genetiku

Poznavanje krvne grupe može vam uveliko pomoći u razumevanju toga kako vaše telo reaguje na određenu hranu, kojim bolestima biste mogli biti skloni, kako reagujete na stres, kako starite i još mnogo toga. I samo jedna kapljica krvi jedinstvena je poput otiska prsta.

Dakle, krvna grupa može vam služiti kao "navigacijski alat" u određivanju toga što je dobro, a šta loše za vas te da lakše osmislite način ishrane najbolji za vas. Istraživanja su pokazala da kod ljudi s određenom krvnom grupom postoji veći rizik od određenih bolesti.

Naprimer, kod osoba s krvnom grupom 0 postoji manji rizik od srčanih bolesti, ali veći rizik od pojave čira na želucu.

Osobe s krvnom grupom A imaju veći rizik od mikrobnih infekcija i kod žena s krvnom grupom A zabeležena je veća stopa plodnosti. Kod osoba s krvnim grupama AB i B je pak zabeležen veći rizik od bolesti pankreasa.

Ako imate 0 krvnu grupu, ovog morate da se pazite: Sačuvaće vam život!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Krvna grupa pomaže u određivanju najzdravijeg načina ishrane

Antigeni (molekule koje podstiču stvaranje antitela, odnosno imunu reakciju u organizmu) vaše krvne grupe ne nalaze se samo u krvi. Oni su rašireni po celom organizmu, naročito u delovima tela koji su u interakciji s okolinom.

To uključuje probavni sistem, od usta do debelog creva, te disajne puteve i pluća. S obzirom na to da su ti antigeni svugde, oni utiču na to kako telo reaguje na hranu koju jedete i to kroz nekoliko faktora.

Osim toga, određena hrana sadrži lektine, belančevine koje se vežu na antigene krvne grupe i uzrokuju slepljivanje krvi (aglutinacija) zbog čega možete osećati umor, glavobolju, probavne smetnje, imati probleme s kožom te druge zdravstvene tegobe.

Zbog toga vam poznavanje krvne grupe može pomoći u određivanju najzdravijeg načina ishrane.

Poznavanje krvne grupe može vam spasiti život

Najvažniji razlog zbog kojeg morate da znate svoju krvnu grupu je taj što vam taj podatak može spasiti život u slučaju saobraćajne nesreće ili neke druge nesreće kada vam je potrebna transfuzija krvi.

Kako biste saznali krvnu grupu jedna od opcija je da kod lekara opšte prakse dobijete uputnicu za taj postupak, a druga da dobrovoljno darujete krvi gde će vam odrediti krvnu grupu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs