Jednostavna pravila

Sprečite nadutost: Saveti za ravan stomak

Cele umesto rafinirane žitarice, redovno vežbanje i kvalitetan san, neki su od koraka na putu ka stomaku bez sala i viška vode
Lepi & Zdravi
20:18h Autor:
Sprečite nadutost: Saveti za ravan stomak
Foto: Shutterstcok

Nagomilan višak kilograma u predelu stomaka i stuka ne zaslužuje da se nervirate i izbegavate da nosite omiljenu odeću. Rešenje je u promeni ishrane, svakodnevnim navikama i kvalitetnom spavanju.

Pametno pijteJetra prerađuje alkohol pre drugih ugljenih hidrata i proteina, a sama prisutnost alkohola u telu usporava sagorevanje masti. Jednom dnevno možete da se počastite čašicom, ali nemojte da preterujete.

Nemojte da se izgladnjujeteUnos premale količine hrane prisiliće vaše telo na izgladnjivanje. To će dovesti do skladištenja masnoće nužne za energiju, koja umesto da se troši, uzrokovaće pojavu nadutog stomaka.

Jedite cele žitariceStudije su pokazale da jedenje celih umesto rafiniranih žitarica dovodi do većeg gubitka masti. Naučnici su, pak, došli do saznanja da ishrana koja uključuje tri obroka celih žitarica i manje od jedne porcije rafiniranih ugljenih hidrata dnevno, dovodi do 10 odsto manje visceralnog masnog tkiva.

VežbajteDok vežbate, pažljivo radite na svakom mišiću tela. Kada radite vežbe za stomak, nemojte da zanemarite i područje struka.

Pijte zelenoBrojne studije pokazuju da antioksidansi iz zelenog čaja mogu podstaći metabolizam, a posebno ciljaju na abdominalne masnoće. Ne morate da popijete litre zelenog čaja na dan, i mala količina će biti vrlo korisna.

SpavajteNedostatak sna usporava metabolizam, a istraživanja pokazuju da neispavani ljudi imaju veću količinu masnih ćelija koje su otpornije na insulin, što može dovesti do gojenja.

Začini neka vam budu savezniciĐumbir, nana i kamilica pomoći će kod probave, ali i smanjiti nadutost. Ako niste poklonik biljnih čajeva, jedite ananas. Naime, ova voćka sadrži bromelain, enzim koji ima isti učinak.

Izbegavajte šećerIstraživanja pokazuju da prosečan Amerikanac dnevno konzumira oko 20 kašičica šećera, a deo te količine skriven je u prerađenoj hrani kao što su jogurti, smrznute večere, umaci i salate. Dvadeset kašičica dodaje do 325 praznih kalorija dnevno, a proizvodnja insulina povećava unos šećera, koji mogu usporiti metabolizam i teže sagoreti prazne kalorije.

Pojednostavite večeruZa večeru jedite samo proteine i lisnato zeleno povrće, a preskočite desert i grickalice kako biste izbegli zadržavanje vode kada se probudite, posebino tokom godišnjeg odmora kada idete na plažu.

Pojačajte unos kalijumaVaše telo može može da počne da zadržava vodu zbog neravnoteže u količini natrijuma i kalijuma. Osim što je kontrola količine natrijuma poželjna, konzumacija namirnica bogatih kalijumom održaće ravnotežu i sprečiti nadutost stomaka. Pokušajte svakog dana da u jelovnik uvrstite jedan srednje pečeni krompir bez kore, pola šoljice belog pasulja, jednu šoljicu kuvanog spanaća, 10 urmi i jednu šoljicu graška.

Jogurti i probioticiAko se poremeti ravnoteža prirodnih bakterija u želucu, to može da uspori probavu i izazove nadutost. Žive aktivne kulture u jogurtima i probiotičkim napicima mogu pomoći u rebalansu tog nivoa.

Izbegavajte prženu hranuMasnoća u prženoj hrani se sporije vari, što može uzrokovati osećaj težine i nadutosti.

Intenzivno vežbanjeU uobičajeni kardiotrening ubacite i vrlo intenzivne i brze intervale, te ćete tako u kraćem vremenskom roku sagoreti veću količinu kalorija. Osim toga, što intenzivnije vežbate, to ćete više kalorija sagorevati i nakon vežbanja.

Zdrave masnoćeMononezasićene masnoće, poput onih u maslinama, orasima, lešnicima i avokadu, povećavaju oksidaciju masnoća, pogotovo onih na području trbuha. Osim toga, ove namirnice pomoći će vam da se pridržavate zdrave ishrane i dodate zdrav ukus hrani. Ipak, valja imati na umu da ove masti imaju visok udeo kalorija, pa ih treba jesti najviše u dva do tri obroka dnevno.

Ugljeni hidratiUgljeni hidrati dovode vodu u metabolizam, a prevelika količina vode može izazvati osećaj nadutosti. Međutim, to ne znači da treba da izbegavate ugljene hidrate – odlučite se za one složene, koji sadrže više škroba i vlakna kao što je slatki krompir, smeđ pirinač, mahunarke, zob, lisnato povrće, i špargle koje se sporije probavljaju, a dnevni unos ograničite na 200 grama.

Smanjite unos soliVašem telu je potreban natrijum za funkcionisanje, ali njegova prevelika količina može dovesti do zadržavanja vode u crevima. Stoga, hranu manje solite, a izbegavajte obrađena i već pripremljena jela, pa jedite što je više moguće domaćih. Stručnjaci preporučuju unošenje ne više od 2.400 miligrama natrijuma na dan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs