Obratite pažnju

Kada lice žene počinje da stari: Prvi vidljivi znaci!

Kaže se da je čovek onoliko star koliko su mu stari krvni sudovi, a arterioskleroza je jedan od prvih znakova
Lepi & Zdravi
17:02h Autor:
Kada lice žene počinje da stari: Prvi vidljivi znaci!
Foto: Thinkstock

Jedno starije istraživanje pokazalo je da žene dostižu vrhunac svoje lepote u 31. godini života, i tako ohrabrilo dame koje ulaze u četvrtu deceniju.

Međutim, najnovije istraživanje jedne japanske kozmetičke kompanije pokazalo je da samo nekoliko godina kasnije, lepota počinje nezaustavljivo da nestaje.

Tačnije, po njihovom proračunu, izgled se menja čim se navrši 35,09 godina, i tada bore, podočnjaci i opuštena koža počinju sve jasnije da se vide, a neprospavana noć ili preterano konzumiranje alkohola ostavljaju više traga nego ranije.

Starenje izaziva u organizmu promene koje se razvijaju progresivno i neprimetno. Ipak, prvi znaci se ne javljaju odmah čim proces počne da se razvija. I starenje i prvi znaci se kod ljudi javljaju u različitom periodu. Osobe koje žive urednim životom, hrane se umereno, dosta se kreću i rade, ne piju alkoholna pića, ne puše i ne uzbuđuju se lako, sporije stare i duže žive nego osobe koje rade suprotno. Kod njih se starenje, a i znaci starenja, javljaju kasnije.

Ni svi organi jedne iste osobe nisu zahvaćeni starenjem u isto vreme. Kaže se da je čovek onoliko star koliko su mu stari krvni sudovi, a arterioskleroza je jedan od prvih znakova.

Moć lanenog ulja: Domaći preparat za podmlađivanje koji oduševljava rezultatima! (RECEPT)

Prvi vidljivi znaci primećuju se po smanjenoj pokretljivosti. Zatim na koži koja više nije glatka i sjajna kao ranije, postaje malo hrapava, suva i na izloženim mestima istanjena. Na rukama i gornjim stranama stopala vide se jače istaknute proširene vene. Oko očiju i usana, na čelu i vratu javljaju se bore, kojih pre toga nije bilo ili nisu bile tako izražene. Na licu izbijaju malo-pomalo tamne mrlje, koje su već dobro izražen znak starenja.

Kosa počinje da sedi i da se proređuje. Kod izvesnog broja žena pojačava se maljavost, a kod muškaraca lice postaje oštrije i grublje.

Na mišićima, kostima i zglobovima javljaju se izvesne promene. Mišići omlitave, postaju slabiji i teže pokretljivi, pogotovo kod osoba koje se i inače malo kreću. Kosti gube kalcijum, njihovo tkivo se razređuje postaju krte i lako se lome, a prelomi im teško zarastaju. Nesigurne na nogama, takve osobe lako padaju i često lome butnu kost. Zglobovi počinju da se deformišu, postaju čvornovati i kvrgavi, usled čega je hod otežan. U nekim slučajevima se zglobovi okoštavaju, naročito na kičmi koja postaje ukočena, iskrivljena i savijena napred.

Osobe sa takvom kičmom hodaju pogurene. Usled atrofije pojedinih organa i smanjenja njihovog obima, kod nekih osoba se smanjuje u izvesnoj meri i njihova visina.

Broj moždanih i drugih nervnih ćelija se smanjuje, jer se više ne obnavljaju. Mozak više nije u stanju da shvata i rešava probleme kao ranije. Javljaju se i izvesni duševni, psihički poremećaji (zaboravnost, slabljenje pamćenja). Karakteristično za stare osobe je da pamte i sećaju se dobro događaja i doživljaja iz detinjstva, a teško se ili nikako ne sećaju onoga što je bilo juče.

Tradicionalni ruski recept: Jedan sastojak zateže kožu! (RECEPT)

Na plućima, naročito kod pušača, pokazuju se znaci proširenja pluća sa hroničnim bronhitisom i upornim kašljem. Organi za varenje ne funkcionišu uredno. Apetit i čitav metabolizam je poremećen. Kod žena usled slabljenja funkcija polnih žlezda, javljaju se razne tegobe, između ostalih i klimakterijum. Proces starenja zahvata i pojedina čula, naročito čulo vida i čulo sluha.

Sa svim ovim i drugim promenama koje starenje donosi sa sobom, ulazi se polako ali sigurno u doba starosti koje, takođe, može biti lepo.

Oko 25. godine u organizmu počinje da se smanjuje produkcija kolagena i elastina, koža polako gubi sposobnost vezivanja molekula vode pa se na licu pojavljuju prvi znaci starenja. Uz sredstvo za čišćenje i toniziranje te dnevnu kremu sa zaštitnim UV faktorom, što je obavezno u svim etapama života, već u tom razdoblju treba početi primenjivati specijalne antiejdžing kreme, kako bi se sprečila pojava prvih bora. Stoga treba izabrati kremu koja sadrži antioksidante, kao što su vitamini C, A, E i enzimi, koji će pomoći koži da zadrži vlagu i obnovi ćelije.

Za 8 nedelja zablistajte kao Jelena Đoković: Najbolji prirodni recept za blistavu kožu! (RECEPT)

Nakon 30. godine koža proizvodi oko 30 odsto manje masnoće, postaje suva, s vidljivim borama na licu. Poželjna je krema za područje oko očiju koja će ga u isto vreme ovlažiti i pojačati cirkulaciju, dok je za lice najprimerenija krema s antioksidantima. Nakon 40. godine života drastično se smanjuje sposobnost kože da se sama regeneriše.

Stvara se manje kolagena pa ona postaje sve manje elastična, tanja i suva. Borice ispod očiju i na licu pretvaraju se u bore. Najbolje kreme, i za lice i za područje oko očiju, jesu one koje sadrže koktel vitamina A, C i E, proteina, koenzima Q10 i retinola.

Nakon 50. godine života koža gubi elastičnost i bore postaju dominantne, a zbog poremećaja u pigmentaciji pojavljuju se i prve staračke pege. Najbolji su preparati koji sadrže voćne kiseline, retinol, biljne hormone, proteine soje, ekstrakte šitaki pečuraka, „morski" kolagen kao i ulja pšeničnih klica ili košpica grožđa.

Evo zašto je ona tako lepa: Ima 39 godina i obratila se svim ženama sveta!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs