Fatalne navike

Odmah prestanite: Kobne greške koje pravite svaki dan posle 9 uveče!

Za većinu problema sa zdravljem smo sami krivi
Lepi & Zdravi 21.07.2015. - 21:43h
Foto: Shutterstock

Osam ili devet sati noćnog sna danas se mnogima čini kao čista utopija. I dok mnogi krive mesec i zvezde, neki stres ili nešto treće, za mnoge probleme sa insomnijom smo krivi sami. Kako?

 

Sami sebi nanosimo štetu kroz 5 grešaka koje činimo nakon 21 čas!

 

1. Obilna večera

 

Nedoslednost sami sebi kada je reč o večeri može vas koštati kvalitetnog i kontinuiranog sna. I ujutro se budite kao da niste ni spavali. Dobar recept protiv ovog problema jeste obilniji doručak i laganija večera, jer ćete na taj način stabilizovati nivo šećera u krvi, a iako je ukusnija, masnija hrana se duže vari, pa telo duže mora da bude budnom stanju.

 

Pomešajte malo soli i šećera pred spavanje: Efekat je neverovatan!

 

 

2. Ko je online?

 

Dobili ste poslovni mejl, neko od vaših prijatelja je na mreži i spreman je za čašicu razgovora, neko je stavio nešto zanimljivo na svoj Fejsbuk profil? Sve su to stvari koje mnogi danas rade u kasne večernje sate, a zbog toga se telo razbudi, a san odlaže. Zar zaista ne možete da sačekate jutro da proverite sve to? Nemojte se izlagati svetlima ekrana telefona, tableta i laptopa u večernjim satima, savetuju stručnjaci za dobar san.

 

3. Još jedan koktel

 

Ta doza alkohola baš će vam dobro doći da se opustite nakon stresnog radnog dana. Ali, oprez! Uzrokovaće i nedostatak pospanosti u kasnijim satima. Ako baš ne možete ili ne želite da se odreknete tog alkoholnog pića ili više njih, nakon svake čašice popijte i jednu čašu vode. Imajte na umu, ako želite te večeri da imati kvalitetan san, neka poslednje alkoholno piće bude najkasnije tri sata pre nego što planirate da legnete.

 

Mudri saveti za žene: 10 istina koje ste morale da naučite do 35. godine!

 

 

4. Svađa

 

Svađa u večernjim satima može uzrokovati nesanicu i probleme sa snom tokom noći. Ako ne želite da se pola noći vrtite po krevetu, rasprave i rešavanje razmirica odložite za sutra. Uostalom, jutro donosi novi dan, a verovatno i lakše i jasnije rešenje problema.

 

5. Vitamini

 

Na kraju dana, kada se ceo organizam usporava i priprema na noćni odmor, uzimanje bilo kakvih dodataka ishrani nije dobra ideja. Vitamin B podići će vašu energiju, pa je pametnije uzimati ga ujutro, a ne u večernjim satima, naročito pred spavanje.

 

Kako da zaspite u momentu: Sjajan trik od 60 sekundi!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...