Bulgur je termički obrađena prosušena pšenica koja ima velike blagodeti za zdravlje. Sadrži mnogo hranljivih materija koje pomažu u snižavanju krvnog pritiska. Evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da uključite ovaj proizvod u svoju ishranu.
Hranjiva vrednost
Prosečna hranjiva vrednost bulgura u 1 šolji (182 grama):
- 151 kalorija,
- 34 grama ugljenih hidrata, od čega 8 grama dijetalnih vlakana,
- 6 grama proteina,
- 8 odsto preporučene dnevne doze unosa folata,
- 8 odsto preporučene dnevne doze unosa vitamina B6,
- 9 odsto preporučene dnevne doze unosa niacina,
- 20 odsto preporučene dnevne doze unosa cinka,
- 55 odsto preporučene dnevne doze unosa mangana,
- 15 odsto preporučene dnevne doze unosa magnezijum,
- 10 odsto preporučene dnevne doze gvožđa
Sadrži minerale za kontrolu krvnog pritiska. Bulgur sadrži kalijum i magnezijum. Studije pokazuju da suplementi magnezijuma snižavaju krvni pritisak, posebno kod ljudi sa nedostatkom magnezijuma ili nekontrolisanom hipertenzijom.
Bogato rastvorljivim vlaknima. Igra glavnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska. Vlakna smanjuju holesterol u krvi i normalizuju nivo glukoze u krvi. Jedna šolja kuvanog bulgura obezbeđuje oko 8 g ove supstance.
Nizak glikemijski indeks. Ovo je važno za krvni pritisak, jer česte fluktuacije nivoa šećera u krvi mogu vremenom oštetiti krvne sudove i doprineti razvoju insulinske rezistencije. Nedavna studija je takođe povezala ishranu sa niskim glikemijskim indeksom i visokim sadržajem vlakana sa poboljšanim zdravljem krvnih sudova i nižim krvnim pritiskom.
