Bulgur je termički obrađena prosušena pšenica koja ima velike blagodeti za zdravlje. Sadrži mnogo hranljivih materija koje pomažu u snižavanju krvnog pritiska. Evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da uključite ovaj proizvod u svoju ishranu.

Hranjiva vrednost

Prosečna hranjiva vrednost bulgura u 1 šolji (182 grama):

capture.jpg
Foto: Shutterstock

  • 151 kalorija,
  • 34 grama ugljenih hidrata, od čega 8 grama dijetalnih vlakana,
  • 6 grama proteina,
  • 8 odsto preporučene dnevne doze unosa folata,
  • 8 odsto preporučene dnevne doze unosa vitamina B6,
  • 9 odsto preporučene dnevne doze unosa niacina,
  • 20 odsto preporučene dnevne doze unosa cinka,
  • 55 odsto preporučene dnevne doze unosa mangana,
  • 15 odsto preporučene dnevne doze unosa magnezijum,
  • 10 odsto preporučene dnevne doze gvožđa

Sadrži minerale za kontrolu krvnog pritiska. Bulgur sadrži kalijum i magnezijum. Studije pokazuju da suplementi magnezijuma snižavaju krvni pritisak, posebno kod ljudi sa nedostatkom magnezijuma ili nekontrolisanom hipertenzijom.

shutterstock-557901883.jpg
Foto: Shutterstock

Bogato rastvorljivim vlaknima. Igra glavnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska. Vlakna smanjuju holesterol u krvi i normalizuju nivo glukoze u krvi. Jedna šolja kuvanog bulgura obezbeđuje oko 8 g ove supstance.

Nizak glikemijski indeks. Ovo je važno za krvni pritisak, jer česte fluktuacije nivoa šećera u krvi mogu vremenom oštetiti krvne sudove i doprineti razvoju insulinske rezistencije. Nedavna studija je takođe povezala ishranu sa niskim glikemijskim indeksom i visokim sadržajem vlakana sa poboljšanim zdravljem krvnih sudova i nižim krvnim pritiskom.

00:11
Slatko pecivo punjeno nutelom  Izvor: Instagram/archersfood