Isprobajte i vi

Stop rigoroznim pravilima: Izbacite toksine pomoću 7 jednostavnih rituala!

Postoji pregršt prirodnih, jednostavnih načina da se otarasite toksina bez nekog zastrašujućeg plana
Lepi & Zdravi
17:54h Autor:
Stop rigoroznim pravilima: Izbacite toksine pomoću 7 jednostavnih rituala!
Foto: Shutterstock

Postoje brojni načini na koje možete da očistite svoj organizam, a da to striktno ne uključuje čudne dijete, konzumiranje isključivo voćnih smutija ili mnogo vežbanja. Umesto drastičnih oblika detoksikacije, mnogo bolje bi bilo da ih zamenite zdravim navikama koje na prirodan način čiste vaše telo i svakodnevno uklanjaju toksine iz njega. Ovih 7 načina su mnogo suptilniji od striktnih detoks dijeta i, što je podjednako bitno, jednostavni su za sprovođenje.

1. Pijte toplu vodu sa limunom

Jedan od najlakših načina za detoksikaciju na svakodnevnom nivou je pijenje tople (ali ne ključale) vode sa limunom. Iako je ovaj citrus kiselog ukusa, vredi ga konzumirati jer pomaže da se povrati ravnoteža u organizmu. Takođe, pomoću limuna jetra bolje funkcioniše, što je od presudnog značaja za izbacivanje toksina iz tela.

2. Započnite dan zelenim smutijem

Zeleni smuti je još jedan način detoksikacije. Većina ljudi ne jede dovoljno voća i povrća u toku dana i ne shvataju koliko su važni vitamini i minerali za vraćanje ravnoteže između kiselosti i baznosti u telu. Ovaj smuti koji je pun zeleniša, poput kelja, blitve ili spanaća je odličan način da započnete dan!

Za efikasno čišćenje organizma: Detoks napitak od jabuke i kelja!

3. Jedite sveži zeleniš uz svaki obrok

Ako želite da povećate unos voća i povrća, pokušajte da ih ubacite u što više vaših obroka. Najjednostavniji način je da započnete ručak velikom porcijom salate ili drugog svežeg povrća pre nego što pređete na glavno jelo. Sveže povrće ili humus kao užina će takođe da doprinesu detoksikaciji.

5 sirovih namirnica od kojih koža blista: Orasi, citrusi i jabuke za lepši izgled!

4. Jedite voće na prazan stomak

Da li znate da je voću obično potrebno samo 20 do 30 minuta da prođe kroz zdrav digestivni trakt? Ove namirnice čiste organizam i lake su za probavu, tako da kada jedete voće na prazan stomak, dobijate energiju neophodnu za čišćenje organizma. Ukoliko voće ne jedete na prazan stomak, to neretko može da dovede do fermentacije, jer telo "čeka" da se svare proteini, skrob, masti koje ste konzumirali u toku dana pre voća.

5. Povećajte unos vlakana

Vlakna su jedan od osnovnih delova bilo kakvog oblika detoksikacije, da bi se osiguralo bolje varenje. Počnite sa unosom bar 20-30 grama vlakana dnevno, pa postepeno povećavajte njihovu količinu dok ne dostignete nivo koji vam najviše odgovara. Najjednostavniji način da to sprovedete je da ubacite čia semenke u vaš jutarnji smuti, jedete sveže voće i povrće tokom dana, dodate za večeru lan u salatu ili da se opredelite za smeđi umesto za beli pirinač.

Želite da smršate? Proverite da li unosite dovoljno vlakana!

6. Pijte biljne čajeve

Biljni čaj je još jedan sjajan način kako da poboljšate detoksikaciju. Biljke poput đumbira, cimeta, komorača, nane, koprive i origana eliminišu toksine iz tela. Na primer, počnite da pijete čaj od đumbira posle večere. Brže će se svariti hrana pre odlaska u krevet i nećete imati želju da jedete nezdrave namirnice kasno uveče.

Narodnom medicinom protiv cista, upale bešike i infekcija: Čajevi i kupke za zdraviji život!

7. Trudite se da pijete barem dve litre vode na dan

Voda je od suštine važnosti za efikasnu detoksikaciju. Većina stručnjaka preporučuje da pijete barem 8 čaša vode dnevno, ali ukoliko vežbate, trebaće vam i više, kako biste se otarasili otrova koji su se taložili mesecima, možda čak i godinama. Pijte barem dva litra vode na dan kako biste bili hidrirani i lakše čistili organizam.

Detoksikacija ne mora da bude mukotrpna dijeta zbog koje ćete da osećate bolove, glavobolje ili intenzivnu želju za određenom hranom. Kao što vidite, postoji pregršt prirodnih, jednostavnih načina da se otarasite toksina bez nekog zastrašujućeg plana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs