Kakao se dobija od drveta kakaovca, a njegova zrna melju se i koriste u izradi slatkiša, čokolada, torti i kolača. Sirova zrna imaju gorak i orašast ukus.
Sadrže vlakna, monozasićene (zdrave) masti i minerale poput kalijuma, magnezijuma i bakra. Kakao je takođe prepun antioksidansa i vitamina D, ključnog u apsorpciji kalcijuma. Ipak, nutritivne vrednosti kakaoa zavise od načina na koji se zrna prerađuju. Na primer, ako se zrna prže na visokoj temperaturi, kakao gubi količinu antioksidansa. I pored svega, ova namirnica ima mnogobrojne dobrobiti za opšte zdravlje organizma i delotvorna je protiv brojnih bolesti.
Zdravstveni benefiti
Antioksidansi u ovoj namirnici neutralizuju slobodne radikale, a slobodni radikali dovode do oštećenja ćelija i pojave oksidativnog stresa, koji utiče na pojavu hroničnih bolesti poput raka i srčanih bolesti. Kakao sadrži antioksidanse koji pripadaju grupi fenola i koji, prema studijama, smanjuju rizik od raka. Isti ti antioksidansi kontrolišu proces upale u organizmu. Samim tim, umanjuju hronične upale koje dovode do oboljenja poput dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. Ti antioksidansi sprečavaju i početak samih upalnih procesa. Polifenoli u kakaou zapravo su prebiotici.
Time je kakao dobar za crevnu floru i pomaže kod problema s varenjem. Osim borbe sa oksidativnim stresom i upalama, antioksidansi u kakaou ispuštaju azotni oksid, koji utiče na širenje krvnih ćelija. Zauzvrat, krv lakše cirkuliše kroz telo, smanjuje krvni pritisak, što dovodi i do smanjenog rizika od srčanih udara. Studije su pokazale da čokolada smanjuje rizik od dijabetesa zbog antioksidansa. Oni utiču na lučenje insulina i dovode u balans nivo glukoze u krvi. Čokolada s velikim procentom kakaoa (crna čokolada) stimuliše srednji nervni sistem, što dovodi do bolje kognitivne funkcije. Samim tim, crna čokolada utiče na bolji fokus, koncentraciju i bolje performanse.
Dobro je znati
Za kraj, ipak je važno navesti nekoliko činjenica. Iako se kakao pokazao kao izuzetno zdrava namirnica, i s njim moramo biti umereni. Budući da sadrži kofein, prekomerna upotreba može dovesti do pojačanog kucanja srca, preznojavanja, problema sa spavanjem...
Isto tako, birajte čokolade sa što većim procentom kakaoa, a manjim procentom masti i šećera. Zato uvek birajte crnu čokoladu. Ako koristite kakao, zasladite ga medom, ne šećerom.