Ovih 9 čajeva su najbolji za skidanje kilograma: Rešavaju nadutost, čiste creva kao buldožer od toksina, smanjuju apetit

Lepi & Zdravi
14:27h
Ovih 9 čajeva su najbolji za skidanje kilograma: Rešavaju nadutost, čiste creva kao buldožer od toksina, smanjuju apetit
Foto: Shuterstock

Vitka linija je san svake dame, a kako se susrećeo sa mnogobrojim obavezama tokom dana, čini se da je sve izazovnije održati top formu. Naime, kada nas skine umor nekako najlakše preskočimo trening i posegnemo sa omiljenim slatkišem ili slanišem, što vremenom dovodi do viška kilograma. Zato je bitno okrenuti se što zdravijim navikama, a ispijanje čajeva je jedna od njih. Naime, ovi niskokalorični napici su sjajni saveznici u mršavljenju, čišćenju creva i izbavicanju toksina. A kada smo dobro hidrirani iznuta, smanjuje se i apetit.

Ubrzanje metabolizma

Mnogi čajevi sadrže aktivne sastojke poput katehina i kofeina koji pridonose ubrzanju metabolizma. Zeleni čaj je, na primer, bogat epigalokatehin galatom (EGCG), koji podstiče termogenezu i poboljšava oksidaciju masti, što pomaže telu da brže sagoreva kalorije.

Sagorijevanje masti

Čajevi poput zelenog i crnog čaja sadrže polifenole koji podstiču sagorijevanje masnoće, pomažu u njenoj razgradnji i iskorištavanju kao izvora energije, što može doprineti skidanju kilograma.

zeleni čaj, napitak, narodni napitak, Napitak za mršavljenje, zeleni napitak
foto: Shutterstock

Smanjen apetit

Neki čajevi, poput čaja od nane, poznati su po svojoj sposobnosti da suzbijaju apetit. Nana utiče na osećaj sitosti, pomažući vam da unosite manje kalorija tokom dana.

Detoksikacijska svojstva čajeva poput đumbira i hibiskusa pomažu telu da se reši toksina. Ovi čajevi potpomažu rad jetre i bubrega, olakšavajući izbacivanje štetnih stvari iz organizma.

Poboljšanje probave

Poznato je da čajevi od mente i đumbira poboljšavaju probavu. Smanjuju nadutost, ublažavaju grčeve i pomažu u učinkovitijoj apsorpciji hranjivih stvari, što može doprineti zdravom mršavljenju.

Koji su najbolji čajevi za mršavljenje?

  • Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidansima i polifenolima, posebno EGCG-om, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuje upale.

Zeleni čaj doprinosi ubrzavanju metabolizma i pospešuje sagorevanje masti, posebno tokom vežbanja. Redovita konzumacija može pomoći u smanjenju masnog tkiva, posebno u području trbuha.

Čaj, Crni Čaj, Crni čaj
foto: Shutterstock
  • Crni čaj

Crni čaj sadrži visoke koncentracije teaflavina i tearubigina, koji imaju snažna antioksidativna svojstva i pomažu u smanjenju lošeg kolesterola.

Crni čaj može povećati potrošnju energije i smanjiti apsorpciju masnoća iz hrane, što pridonosi mršavljenju, a njegov bogat ukus i visok udeo kofeina pomažu u suzbijanju apetita.

  • Čaj od peršuna

Čaj od peršina bogat je vitaminima A, C i K, kao i mineralima poput željeza i kalija. Ovaj čaj pruža snažnu antioksidacijsku zaštitu, pomaže u detoksikaciji tijela i podržava zdravlje bubrega.

Čaj od peršina može pomoći kod mršavljenja zahvaljujući svojim diuretičkim svojstvima, koja pomažu u smanjenju zadržavanja tekućine u tijelu. Također, ubrzava metabolizam i smanjuje osjećaj nadutosti, što pomaže u postizanju i održavanju zdrave tjelesne mase.

čaj od peršuna
foto: Profimedia
  • Čaj od đumbira

Đumbir je poznat po svojim protivupalnim svojstvima i sposobnosti poboljšanja cirkulacije. Sadrži gingerol koji ima termogena svojstva.

Čaj od đumbira povećava termogenezu, što znači da telo sagoreva više kalorija. Takođe suzbija apetit i poboljšava probavu.

  • Čaj od hibiskusa

Čaj od hibiskusa bogat je antioksidansima, uključujući antocijane i flavonoide, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa.

Čaj od hibiskusa pomaže u regulaciji metabolizma lipida i pomaže u kontroli tjelesne težine. Ima i blagi diuretski učinak, koji pomaže u izbacivanju viška tekućine iz organizma.

čaj od hibiskusa
foto: Shutterstock
  • Čaj od mente

Čaj od mente ima osvežavajuća i umirujuća svojstva. Bogata je mentolom koji pomaže u smirivanju probavnog trakta.

Može smanjiti osećaj gladi i pomoći u kontroli apetita. Njegova sposobnost poboljšanja probave i smanjenja nadutosti doprinosi zdravom mršavljenju.

  • Čaj od koprive

Čaj od koprive bogat je vitaminima A, C, K i B, te mineralima poput Ka i Mg. Poznat je po svojoj sposobnosti poboljšanja zdravlja kože i podizanja imuniteta.

Osim što ima diuretska svojstva koja pridonose izbacivanju viška vode iz organizma, čaj od koprive može poboljšati metabolizam i potpomoći proces sagorevanja masti. Zbog toga se za ovaj čaj često odlučuju ljudi koji žele korigirati svoju težinu.

čaj, napitak, narodni napitak, čaj od koprive
foto: Shutterstock
  • Čaj od kukuruzne svile

Čaj od kukuruzne svile bogat je izvor antioksidansa i flavonoida koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju oksidativni stres. Takođe je poznat po svojim diuretičkim svojstvima, a može povoljno uticati i na rad bubrega.

Čaj od maslačka

Čaj od maslačka je bogat vitaminima A, C i K, kao i mineralima. Zbog svojih detoksikacijskih svojstava značajno doprinosi eliminaciji toksina iz tela te poboljšanje rada i funkcije jetre i bubrega.

Osim što smanjuje nadutost, može poboljšati probavu i metabolizam, što ukupno ide u prilog gubitku kilograma.

Maslačak, čaj od maslačka, čaj
foto: Shutterstock

Najbolje vreme za konzumaciju čaja

Čajeve za mršavljenje najbolje je piti ujutru, pre ili posle jela, kako biste iskoristili njihove blagodati u ubrzavanju metabolizma i smanjenju apetita.

Neki čajevi, poput zelenog, mogu se piti pre vežbanja za povećanje energije i poboljšanje performansi.

Preporučena dnevna doza

Preporučuje se piti 2-3 šoljice čaja za mršavljenje dnevno. Važno je pridržavati se preporučene doze kako bi se izbegle moguće nuspojave, poput prekomernog unosa kofeina.

Ukoliko imate neku redovnu terapiju, obavezno se posavetujte sa vašim lekorom pre konzumiranja čajeva, jer neki od njih mogu uticati na apsorbciju i učinkovitost određenih lekova.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs