Ako vas ujede meduza, odmah uradite ovo i izbegnite opasne posledice: 1 potez ključan da ne ostane ožiljak od opekotine

Opekotine od meduza, ako se na pravilan način odmah tretiraju, obično budu bezazlene, u suprotnom, može doći do ozbiljnih komplikacija

Lepi & Zdravi
18:27h
Ako vas ujede meduza, odmah uradite ovo i izbegnite opasne posledice: 1 potez ključan da ne ostane ožiljak od opekotine
Foto: Shutterstock

Meduze se pretežno nalaze u grčkim, ali drugim toplim morima. Providne su i želatinozne, pa ih zbog toga u većini slučajeva ne primetimo dok plivamo. Prvenstveno osetimo simptome ujeda meduze, pa ih tek onda ugledamo. Najčešći simptomi mogu biti žarenje, peckanje i svrab.

Ožareno mesto na koži postaje crveno, natečeno i bolno na dodir. U retkim slučajevima mogu se javiti glavobolja, slabost, malaksalost, nesvestica, mučnina, grčevi mišića i pad krvnog pritiska. Ukoliko primetite ove simptome, neophodna je hitna lekarska pomoć.

Šta uraditi ako vas ujede meduza?

Mesto ujeda je potrebno oprati slanom vodom i ukloniti dlačice od meduze ukoliko su ostale u koži. Uklanjanje dlačica je najbolje odraditi pincetom.

Meduza, Plaža
foto: Shutterstock

Nije poželjno trljati ujedeno mesto, niti se češati, jer će se u suprotnom situacija pogoršati. Mesto ujeda možete namazati protivupalnom kremom, topikalnim kortikosteroidom ili popiti tabletu antihistaminika, istaknuto je na portalu Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Njihovi pipci imaju tazvane „nematociste“, ubodne ćelije u obliku šupljih cevi koje oslobađaju otrov u dodiru sa kožom. Simptomi su obično blagi, ali mogu da budu i ozbiljniji u zavisnosti od vrste, kao i veličine i broja kontakta.

Koji su simptomi opekotina?

U mnogim slučajevima nećete videti meduzu pre nego što vas opeče. Blagi simptomi mogu da traju od nekoliko sati do nekoliko dana i uključuju:

  • Bol odmah nakon kontakta sa meduzom
  • Crvenilo na mestu kontakta, koje se obično pojavljuje kao crvene linije od pipaka
  • Otok ili plikovi oko crvenih područja
  • Svrab na mestu kontakta

Višestruke ili veće opekotine mogu da izazovu značajnije simptome.

Meduza
foto: Shutterstock

Oni obično počinju odmah ili u roku od 30 minuta i mogu da uključuju:

  • Grčeve u mišićima
  • Bol u stomaku
  • Mučninu i povraćanje
  • Dijareju

Simptomi opekotina opasnih po život uključuju:

  • Epilepsiju: Ovo je moguće jer otrov meduze može da utiče na nervni sistem.
  • Nizak krvni pritisak: Dovodi do toga da se osećate slabo, imate vrtoglavice ili vas hvata nesvestica.
  • Anafilaksu: Ovo se javlja kao teška alergija na otrov meduze. Simptomi obuhvajatu otežano disanje ili oticanje usana, jezika ili grla.
  • Srčani zastoj: Bilo je izveštaja o srčanom zastoju kao retkoj komplikaciji uboda australijske kutijaste meduze.

Kako ublažiti opekotinu od meduze u kućnim uslovima?

Postoje različita mišljenja među stručnjacima o tome koji je najbolji način za saniranje opekotina. To je zato što nema mnogo naučnih istraživanja o ovoj temi. Sledi pet u praksi proverenih saveta za prvu pomoć.

Ispiranje sa jabukovim sirćetom

Jabukovo sirće deluje protiv svih vrsta opekotina od meduza bez rizika od neželjenih nuspojava ili reakcija. Uz morsku so, prva pomoć u ovoj situaciji je jabukovo sirće.

Natopite mesto uboda obilnom količinom jabukovog sirćeta ili jednostavno potopite opečeni deo kože u sirće (5% sirćetne kiseline) i držite najmanje 30 sekundi.

Meduza
foto: Shutterstock

Terapija toplom vodom

Ispiranje hladnom vodom se nikako ne preporučuje, jer aktivira ubodne ćelije koje su ostale na koži. Umesto toga, topli tuš pomaže da se opere mesto uboda bez pogoršanja stanja.

Napunite lavabo ili kadu toplom vodom (temperatura treba da bude 42-45 stepeni).

Potopite zahvaćeni deo tela u vodu 10-20 minuta. Ponovite tretman po potrebi, svakih nekoliko sati.

Aloe vera

Primena gela od aloe vere pomaže u saniranju opekotina. Ova čudesna biljka ima snažna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva koja ubrzavaju zarastanje kože.

Kada se koristi lokalno na mestu opekotina, pomaže u suzbijanju osnovne upale i na taj način umiruje bol, svrab, otok i crvenilo.

Kako se primenjuje kada je u pitanju opekotina od meduze?

Otkinite svež list aloe vere i iscedite njegov gel. Nanesite gel na zahvaćeno područje. Ostavite da deluje nekoliko sati, a zatim isperite toplom vodom. Koristite ovaj postupak 2-3 puta dnevno.

Nakon umivanja, na područje možete nanijeti ulje pšeničnih klica, kantariona ili lavande, jer ubrzavaju obnavljanje oštećene kože.

Kupka od ovsene kaše

Koloidna ovsena kaša je žitarica samlevena u veoma fini prah. Terapija ovom kupkom takođe pomaže u otklanjanju neprijatnih simptoma.

Ovas ima jaka antiinflamatorna svojstva koja mogu da pomognu u otklanjanju iritacije, crvenila, svraba, otoka i kontaktne alergije izazvane neprijatnim susretom sa meduzom.

Primena:

Ako nemate koloidni ovas, sameljite ovsene pahuljice u mlinu za kafu. Napunite kadu toplom vodom i u nju stavite dve šolje fino mlevenih ovsenih pahuljica. Dobro promešajte tako da se kaša fino pomeša sa vodom. Potopite zahvaćeno područje u kadu najmanje 30 minuta.

Ponovite postupak 2-3 puta dnevno, u zavisnosti od težine simptoma.

Pasta od sode bikarbone

Nanesite pastu od sode bikarbone na zahvaćenu kožu, jer može da pomogne u neutralizaciji i uklanjanju toksina iz ćelija koje peku.

Ovo jedinjenje je blago alkalno, što je u suprotnosti od kisele prirode toksina. Neutralizacijom otrova, soda bikarbona pomaže u smanjenju upalnih simptoma.

Primena:

Stavite malu količinu sode bikarbone u posudu. Pomešajte sa dovoljno vode da napravite gustu pastu. Nežno utrljajte pastu preko kože da biste ublažili dejstvo otrova. Nanesite pastu svakih 15-20 minuta dok ne osetite olakšanje.

Većina opekotina od meduza se povlači u roku od nekoliko sati. Međutim, u pojedinim slučajevima osip na koži može da traje nedeljama. Ako se svrab nastavi i posle nekoliko nedelja, obavezno posetite lekara. Kada se osip povuče, na mestu opekotine može da ostane slaba površinska fleka ili ređe trajni ožiljak.

Na sreću, koža obično prirodno zarasta bez ožiljka, ali neko vreme ostaje osetljivija na sunce, pa se sunčanje ne preporučuje zbog moguće hiperpigmentacije.

Stil / Kurir Zdravlje / Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs