Kako izaći na kraj sa narcisom? Ako imate posla sa ovakvim ljudima uz pomoć ovih 7 saveta potpuno ćete ih razoružati

Ključ je u postavljanju granica, ostajanju smirenim i fokusiranju na vlastite potrebe, na taj način, narcisi će shvatiti da nemaju moć nad vama, a vi ćete povratiti kontrolu nad svojim životom

Lepi & Zdravi
Kako izaći na kraj sa narcisom? Ako imate posla sa ovakvim ljudima uz pomoć ovih 7 saveta potpuno ćete ih razoružati
Foto: Shutterstock

Suočavanje s narcisom može biti izuzetno izazovno. Narcisi su majstori manipulacije i često ostavljaju svoje žrtve emotivno iscrpljene. Međutim, psiholozi tvrde da postoje načini kako im vratiti milo za drago, bez gubljenja vlastitog integriteta i emocionalne stabilnosti. Evo nekoliko strategija koje preporučuju.

1. Postavite granice

Narcisi često prelaze granice bez razmišljanja. Jedan od najboljih načina da im se suprotstavite je postavljanje jasnih, čvrstih granica. Recite im direktno što je prihvatljivo ponašanje, a što nije. Odbijanje da se povinujete njihovim zahtevima pokazaće im da niste laka meta.

2. Ostanite smireni i sabrani

Narcisi uživaju u izazivanju emocionalnih reakcija kod drugih. Kad vidite da vas provociraju, ostanite smireni i sabrani. Ne dajte im zadovoljstvo da vide vašu ljutnju ili frustraciju. Time ćete im pokazati da nemaju moć nad vama, što ih može značajno uznemiriti.

Svađa, Majka i ćerka, snaja i svekrva
foto: Shutterstock

3. Ignorišite njihove pokušaje manipulacije

Narcisi su izuzetno vešti u manipulaciji i često koriste komplimente, lažne pohvale ili osećaj krivice kako bi postigli svoje ciljeve. Ignorisanje ovih pokušaja može ih frustrirati i pokazati im da ste svesni njihove igre. Umesto toga, fokusirajte se na vlastite ciljeve i potrebe.

4. Koristite “sive stene” tehniku

Ova tehnika podrazumijeva minimaliziranje emotivnih reakcija i interakcija s narcisom. Ponašajte se kao “siva stena” – neinteresantni, dosadni i neupadljivi. Time ćete narcisu oduzeti izvor zadovoljstva koji dobija iz vaših reakcija, što će ga naterati da potraži novu metu.

5. Odbijte da budete žrtva

Narcisi često igraju ulogu žrtve kako bi izazvali sažaljenje i dobili ono što žele. Važno je prepoznati ovu taktiku i odbiti je podržavati. Umesto toga, fokusirajte se na vlastitu snagu i samopouzdanje. Time ćete narcisu pokazati da niste podložni njihovim manipulacijama.

Manipulacija, Žena, Svađa, Devojka
foto: Shutterstock

6. Držite se činjenica

Narcisi često koriste laži i preuveličavanja kako bi izmanipulisali situaciju u svoju korist. Držanje činjenica može biti moćno oružje protiv njih. Kad god se upustite u raspravu s narcisom, fokusirajte se na konkretne činjenice i ne dopuštajte im da vas uvuku u emocionalne argumente.

7. Potražite podršku

Borba s narcisom može biti iscrpljujuća. Potražite podršku prijatelja, porodice ili terapeuta kako biste ojačali svoje emocionalne resurse. Razgovor s nekim ko razume vašu situaciju može vam pomoći da zadržite perspektivu i ostanete jaki.

Stil / odmorimozak.com

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs