i od njih se svašta može naučiti

Stvari koje možemo naučiti od manipulatora, psihopata i narcisa!

Pojedinci koji nemaju ove osobine mogu da imaju korist od ovih saznanja, jer će naučiti kako da u pravom trenutku upotrebe neke od karakteristika ovih tipova ličnosti!

Lifestyle
Autor:
Stvari koje možemo naučiti od manipulatora, psihopata i narcisa!
Foto: Shutterstock

Proučavajući kadete sa Vest pointa (West Point) psiholozi su otkrili da se uz pomoć jedne negativne osobine može predvideti uspeh - u pitanju je narcizam. Kod kadeta su proučavani različiti aspekti njihove ličnosti koji utiču na njihovu veštinu liderstva i jedina osobina koja je bila karakteristična za sve uspešne kadete bila je upravo narcizam.

Zaintrigirani, a i istovremeno i užasnuti, naučnici su odlučili da saznaju na koji način ‘negativne’ osobine ličnosti dovode do uspeha.

Izveštaj opisuje tri tipa ličnosti koje imaju najveće šanse za poslovni uspeh, a to su narcisi, manipulatori i psihopate. Pojedinci koji nemaju ove osobine mogu da imaju korist od ovih saznanja, jer će naučiti kako da u pravom trenutku upotrebe neke od karakteristika ovih tipova ličnosti i na taj način uspešno ostvare ono što žele.

Narcisi su entuzijastični

Napoleon i Stiv Džobs su upravo ‘zahvaljujući’ svom narcizmu postigli neverovatne uspehe. Oni su svoje potrebe i želje stavljali iznad potreba i želja drugih ljudi. Sjajni su u predstavljanju sebe, svojih ideja i neverovatno entuzijastični kada je neka stvar važna za njih. Jedna od definicija liderstva je sposobnost preciznog definisanja ciljeva i podsticanje drugih da te ciljeve prate.

Manipulatori lako utiči na druge ljude

Profesionalni manipulatori znaju sve načine kako da od drugih dobiju ono što oni žele. Naučnici objašnjavaju da postoji nekoliko načina manipulacije: pohvala, laskanje, formiranje saveza sa kolegama, čak i pretnje. Može zvučati čudno da je za uspešno liderstvo potrebna sposobnost manipulacije. Zato oni koji žele da budu dobre vođe moraju da razviju i ovu osobinu, ali svakako u tome bi trebalo da budu umereni!

Psihopate ne žale ni zbog čega

Naravno da najuspešniji lideri nisu psihopate, bar ne u smislu u kom većina ljudi ima asocijaciju na pomen reči psihopata. Korporativna psiholgija pod terminom psihopata podrazumeva ljude koji sebe stavljaju ispred drugih, uvek su u prvom planu, ali su bez imalo stida i srama kada ono što su uradili ne uspe. Komplikovaniji su i zahtevniji u odnosu na manipulatore i narcise, ali se i najbrže oporave od neuspeha.

Kako da se suprotstavite manipulatoru: Naučite kako da kažete NE - Diplomatski, ali odlučno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs