Ovih 5 lekcija većina nas nauči kasno u životu: Uz jednostavne savete psihologa shvatićete suštinu na vreme

Da biste mogli da uživate u životu i u poznim godinama se ne osvrćete i ne žalite, naučite ove korisne lekcije što pre

Lepi & Zdravi
Ovih 5 lekcija većina nas nauči kasno u životu: Uz jednostavne savete psihologa shvatićete suštinu na vreme
Foto: Shuterstock

Žaljenje je osećaj koji nas ponekad obuzme, ali je neophodno preduzeti određene korake da nas kasnije u životu potpuno ne bi obuzelo. Krajnje je ne praktično žaliti za pogrešnim odlukama iz prošlosti sa stanovišta mudrosti koja dolazi sa godinama.

Međutim, oko nas ima mnogo pojedinaca koji su već prošli kroz ono kroz šta mi trenutno prolazimo, pa su njihovi saveti dragoceno uputstvo. Pored toga, psihologija nudi savršen pregled lekcija koje treba razumeti i prihvatiti ranije u životu kako bismo se suočili sa godinama koje su pred nama sa osećajem ispunjenosti i radosti.

Žena, Starija žena
foto: Shutterstock

savet psihologa je da je ovih 5 lekcija korisno shvatiti što ranije u životu. Evo o čemu se tačno radi.

1. Ne zahteva sve vašu reakciju

Osećamo potrebu da odgovorimo na sve što nam smeta, na svaki komentar koji nas ljuti i na svaku situaciju koja nam ne ide na ruku. Ali jedna od najvećih lekcija koje nas život uči, često prekasno za mnoge, jeste da nije za sve neophodna naša reakcija. Naučiti da mudro birate svoje bitke i shvatite da tišina ponekad može biti najbolji odgovor je lekcija koju većina nas uči kasno u životu.

2. Opraštanje je dar sebi

Iako možemo pomisliti da neko zaista ne zaslužuje naš oproštaj i odlučiti da ga 'kaznimo' uskraćivanjem istog, mi zapravo samo štetimo sebi. Opraštanje nije oslobađanje druge osobe od udice, već oslobađanje sebe od tereta nošenja besa i ozlojeđenosti.

3. Sreća leži u životu u sadašnjosti

Da li ste znali da su naši umovi često zaokupljeni mislima o prošlosti ili budućnosti? Psiholozi procenjuju da oko 47% svog budnog vremena provodimo razmišljajući o nečemu drugom osim onoga što radimo, a prava sreća leži u prihvatanju sadašnjosti, u potpunom životu u „sada“. Ne radi se o zanemarivanju prošlosti ili ignorisanju budućnosti, već o tome da cenimo i uživamo u onome što je pred nama ovde i sada, jer to je sve što zaista imamo.

Knjige, Čitanje, Uživanje
foto: Tom Merton / Hoxton / Profimedia

4. Neuspeh nije kraj, već početak

Rane godine provodimo bežeći od neuspeha i trebalo bi da ga prihvatimo kao odskočnu dasku ka uspehu. Neuspeh nije kraj puta, već novi početak. To je prilika za učenje, rast i jačanje. Svaki neuspeh sa sobom donosi vredne lekcije i često otvara nove puteve koje inače ne bismo otkrili.

5. Nikad nije kasno za promenu

Rastemo, učimo, posrćemo i vraćamo se nazad – kroz sve to se menjamo – ali postoji uobičajena zabluda da smo posle određenog uzrasta ili faze u životu postavljeni na svoje načine i da je prekasno da se promenimo. Međutim, istina je da nikada nije kasno za promenu. Bilo da se radi o navici od koje želite da se odreknete, o veštini koju želite da naučite ili o karijeri koju želite da promenite - uvek možete da napravite tu promenu. Život ne dolazi sa datumom isteka za lični rast ili transformaciju.

Stil / Sensa

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs