Evo zašto nikad ne smete sami sebi da smanjujete ili povećavate dozu lekova

Kada dobijete od lekara terapiju, bitno je da se informišete o leku koji ćete uzimati, ali na pravi način

Lepi & Zdravi
12:29h
Evo zašto nikad ne smete sami sebi da smanjujete ili povećavate dozu lekova
Foto: Shutterstock

Pravo svakog pacijenta je korišćenje adekvatnih lekova koji se dobijaju uz procenu licenciranih zdravstvenih radnika. Pored toga je važno da pacijent prati svoje simptome i iskomunicira ih sa stručnim licem, kako bi došlo do adekvatnog prilagođavanja terapije individualnim potrebama.

To ne znači da misleći da vam je doza leka koji pijete prejaka, uzmete i prepolovite tabletu na pola. Pravilna primena i upotreba lekova je još jedan korak do zdravog organizma. Svako poštovanje prepisane terapije i pravilna primena leka dovodi ko konačnog ozdravljenja.

Lekovi mogu da se primene: oralno, rektalno, na druge epitelne površine kao što su koža, rožnjača, nazalna sluznica, inhalaciono i injekcijom.

antidepresivi, lekovi
foto: Shutterstock

Od konkretnog stanja pacijenta zavisi i primena leka, stoga je neophodno konsultovati se sa stručnim licem, tj. doktorom koji vodi i poznaje zdravstveno stanje pacijenta.

Važno je da znate da pojedini lekovi imaju utisnutu liniju na sredini leka samo iz estetskog razloga, te da je veoma rizično da sami sebi dozirate lek.

Lek nikako ne bi trebalo uzeti na svoju ruku, jer nikad ne možemo biti toliko sigurni i informisani o delovanju određenog leka, a da pri tome i sami nismo zdravstveni radnici.

lekovi
foto: Profimedia

Kada dobijete od lekara terapiju, bitno je da se informišete o leku koji ćete uzimati, uz svaki lek dobijate Uputstvo za upotrebu koje možete pročitati i sačuvati.

Kada se informišete o terapiji kod prijatelja poznanika i familije treba da budete svesni da je ipak najbezbednije sve podatke proveriti sa zdravstvenim radnicima- lekarima i farmaceutima i terapiju ne uzimati bez preporuke.

Jedna od grupa lekova kod koje postoje velike zablude i ubeđenje javnosti da su svi isti i bezazleni jeste grupa probiotika. Zapravo, i ovde je veoma važno da probiotik koji birate bude proveren i klinički dokazan jer samo to može garantovati njegovu bezbednost i efikasnost, a status leka je najbolja garancija kvaliteta koju garantuje Agencija za lekove i medicinska sredstva.

RS2407118381

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs