S povišenim holesterolom bori se sve veći broj ljudi, ali dobra je vest da je nivo povišenog LDL holesterola moguće kontrolisati pravilnom ishranom. U prehranu je potrebno uključiti mnogo vlakana, voća, povrća, žitarica i mahunarki, kao i ograničiti unos zasićenih masnoća koje podižu holesterol.
Nekoliko činioca povećavaju rizik od visokog holesterola, uključujući nasledni faktor. Nedostatak fizičke aktivnosti, prekomerna težina, loša ishrana i pušenje takođe igraju značajnu ulogu. I dok povišeni holesterol sam po sebi nema simptome, njegove nuspojave uključuju srčani i moždani udar, stoga je važno praktikovati prevenciju i razgovarati o činiocima rizika sa svojim lekarom.
Kako biste smanjili rizik, postoji nekoliko promena u načinu života koje možete napraviti, poput povećanja vežbi i fizičke aktivnosti i fokusiranja na ishranu koja je bogata vlaknima i zdravim nezasićenim mastima. Osim toga, ako imate prekomernu težinu mršavljenje može poboljšati nivo holesterola.
Kada kupujete namirnice, postoji hrana na koju se trebate usresrediti, kao i ona koju je važno izbegavati. Kako biste smanjili holesterol, najbolje je upražnjavati hranu bogatu vlaknima, poput graška, sočiva, voća i povrća, bilo svežeg ili zamrznutog, kao i žitarica celog zrna, poput kinoje, ovsenih pahuljica, smeđeg pirinča i hleba od celog zrna pšenice.
Druge zdrave opcije na koje se treba usresrediti uključuju one namirnice koje su bogate nezasićenim mastima poput orašastih plodova i semenki kao što su čia semenke i lan, kao i maslinovo ulje, avokado i hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, poput lososa. Ove zdrave masnoće pomažu i štite srce na mnoge načine, uključujući snižavanje krvnog pritiska i visinu triglicerida u krvi koji doprinose začepljenju arterija. Ove namirnice će vam takođe pomoći da držite svoje zdravlje pod kontrolom: Prirodni maslac od kikirikija ili bilo koji maslac od orašastih plodova, bobičasto voće, jabuke i kruške, povrće kao što su prokelj, brokoli i karfiol, batat i tikvice...
Ovo je primer dnevnog jelovnika prilagođenog osobama s povišenim holesterolom:
1. Doručak: Ovsena kaša s čia semenkama i bobičastim voćem
2. Užina: Kruška ili jedna porcija orašastih plodova
3. Ručak: Varivo s graškom i sočivom i zelena salata
4. Užina: Integralni tost sa zdravim maslacem od kikirikija i jabuka
5. Večera: Losos pečen na maslinovom uljem s kuvanim brokolijem
Stil / sensa.story.hr
Bonus video: