Hemoglobin može biti nizak kod osoba koje imaju manjak nutrijenata, kod onih koji boluju od bubrežnih bolesti i raka, kod trudnica i tokom menstruacije.
Stoga je upravo za te grupe ljudi, naročito za žene, jako bitno da konzumiraju namirnice koje obiluju gvožđem. Dugotrajno nizak nivo hemoglobina vodi do stanja anemije
Anemija je stanje u kojem osoba nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca sposobnih da prenesu potrebnu količinu kiseonika u tkiva u telu. Anemija obično nije bolest specifična za sebe, već nastaje iz drugih bolesti i može poslužiti kao signal da se ispod površine krije mnogo ozbiljniji problem.
Simptomi koji mogu ukazivati na anemiju:
- umor
- nepravilan rad srca
- bleda koža
- vrtoglavica
- nesvestica
- mučnina
- glavobolja
- kratak dah
- bolovi u grudnom košu
- hladne šake i stopala
Lečenje anemije zavisiće od toga koji je njen uzrok, ali ono najčešće, pored terapije suplementima ili neke druge terapije, podrazumeva i uvođenje raznovrsne ishrane koja je bogata gvožđem, ali i drugim hranljivim materijama kao što su između ostalog vitamini B12 i B9.
Preporučene namirnice:
- iznutrice
- pečurke
- sušeno voće
- žumance
- riba - posebno tunjevina, školjke
- mahunarke
- rotkvice
- meso - posebno pileće i ćureće
Bonus video: