Leto donosi gomilu ukusnih plodova koji su zdravi i ukusni, ali ako ih ne čuvamo na pravi način, lako mogu da se pokvare i da nam nakon konzumiranja prouzrokuju velike zdravstvene probleme. Da se to ne bi desilo, treba voditi računa da se namirnice pravilno čuvaju.
* Crveno meso, piletina, ćuretina i plodovi mora u frižideru moraju stajati odvojeno od ostatka namirnica, kao i jaja. Svaka sumnjiva mrlja ili čudan miris razlog su za bacanje.
* Jaja se lako kvare na vrućini i zato moraju biti u frižideru, a pre upotrebe treba ih razbiti u posebnoj posudi i pomirisati. Ako je miris imalo sumnjiv, bacite ih.
* Lisnato i zeljasto povrće nakon kupovine u frižider treba staviti neoprano jer vlaga ne pogoduje razvoju bakterija. Dobro ga operite pre kuvanja ili konzumiranja pod mlazom vode (nikako u činiji jer će to zadržati bakterije na njemu).
* Mlečni proizvodi se sve vreme moraju držati u frižideru, naročito nepasterizovani proizvodi, poput svežeg sira, kajmaka i mleka kupljenih na pijaci. Pre upotrebe treba dobro pregledati da se na njima nije uhvatila buđ.
Oprez! Kuhinjske krpe su najveći izvor zaraze
Leti obavezno koristite dve daske za sečenje - jednu za meso, drugu za povrće, a namirnice uvek perite odvojeno. Nakon upotrebe daske temeljno operite. Kuhinjski sunđer menjajte jednom nedeljno. Platnene kuhinjske krpe menjate još češće jer su najveći izvor zaraze u kuhinji. Bolji izbor su kuhinjski ubrusi koji se nakon upotrebe bacaju.