Šta kažu lekari

CARSKI REZ - ZA I PROTIV: I za mamu i za bebu OVA OPCIJA je uvek NAJBOLJI IZBOR, a evo i ZAŠTO

U strahu da će im porođajni bolovi biti nesnosni, danas se mnoge trudnice iz tog razloga odlučuju na carski rez.

Lepi & Zdravi
Autor:
CARSKI REZ - ZA I PROTIV: I za mamu i za bebu OVA OPCIJA je uvek NAJBOLJI IZBOR, a evo i ZAŠTO
Zašto je prirodni porođaj bolji za svaku ženu?, Foto: Shutterstock

Međutim, ginekolozi se slažu da ga ne treba raditi ukoliko ne postoje zdravstveni razlozi za to, kao i da je takav porođaj bezbolan samo pola sata, koliko je žena pod anestezijom. Zato zapamtite: carski rez je komplikovana operacija, koja nosi rizike kao i svaka druga hirurška intervencija.

carski rez, porodjaj
foto: Shutterstock

Razlozi protiv: respiratorni problemi kod beba, povećan rizik za nastanak tromboze i infekcije spoljašnjih i unutrašnjih rezova, sporija adaptacija beba zbog anestetika, problemi s laktacijom, otežano dojenje i uspostavljanje prvog kontakta s bebom, duži oporavak, teže oslobađanje masnih naslaga u području ispod reza i definitivno loš izbor ako želite više od dvoje dece.

Razlozi za: blizanačke trudnoće, nesrazmera između veličine ploda i širine karlice, nepravilan srčani ritam, beba koja kreće da izlazi karlično, nedostatak kiseonika kod bebe, odvajanje posteljice i placente i kod porodilja koje imaju patološki strah od bola.

Porođaj
foto: Shutterstock

Zaključak lekara: Za majku i bebu prirodni porođaj je najzdraviji, a carskom rezu se pribegava samo onda kad prirodni porođaj iz nekog razloga nije moguć. Hhiruršku intervenciju treba primeniti samo ukoliko je to neophodno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs