ODRASTAO JE SA MAJKOM BULOM U SIROMAŠTVU: "Imao sam jabuku svako veče pre spavanja", najtužniju pesmu posvetio je NJOJ

Životna priča Dina Merilina obuhvata njegovo detinjstvo, priču o izazovima koje je nosilo breme slave i naposletku o uspešnoj karijeri

Celebrities
Autor:
ODRASTAO JE SA MAJKOM BULOM U SIROMAŠTVU: "Imao sam jabuku svako veče pre spavanja", najtužniju pesmu posvetio je NJOJ
Dino Merlin, Foto: preentscreen/Youtube

Biografija Dina Merlina je ujedno i svedočanstvo o burnom životu Balkana, u kojem, postoje i neke lepe veze, one koje se osete kroz muziku i odnos publike prema zajedničkim muzičkim zvezdama.

Živeo je u siromaštvu

Dino Merlin rođen je 12. septembra 1962. godine u Sarajevu, a pravo ime mu je Edin Dervišhalidović.

Lična priča Dino Merlina duboko zrači tugom, izazovima i trijumfom. Rodio se u skromnoj porodici, kada je imao samo pet godina otac ih je napustio, ostavljajući ga da odrasta uz majku. S obzirom na finansijske poteškoće, veoma rano je započeo da radi, čak u fabrici, dok je muzika uvek bila njegova strast, s posebnim naglaskom na gitaru.

Intimni detalji njegovog života su retki, umjesto toga, sve što ga muči pronalazi izlaz kroz stihove svojih pesama. Iako retko govori o privatnom životu, jednom je prilikom priznao da je svom ocu oprostio napuštanje, ali da to ne znači da je zaboravio.

Dino Merlin
foto: Kurir

"Moj otac je bio stolar, a majka bula, odnosno muslimanska sveštenica. Imao sam teško detinjstvo: otac je napustio porodicu kad je meni bilo sedam, a mojoj sestri Amini pet godina. Mama se trudila da nam da sve što je bilo u njenoj moći, tako da ipak nismo previše oskudevali. Imao sam bicikl, polovne skije i jabuku svake večeri pre spavanja, što je, zapravo, dosta. Mnogi u ono doba nisu imali ni to", rekao je Dino Merlin za Informer.ba.

Najviše je voleo svoju sadašnju suprugu

U srećnom je braku već 35 godina, sa suprugom Amelom, sa kojim ima ćerku Amelu i sina Hamzu. On i Amela naporno su se borili sza svoju ljubav jer je ona bila bogata, a on siromašan, pa se njeni roditelji nisu slagali sa njenim izborom partnera. Kako ljubav sve pobeđuje, tada dvadesetogodišnja Amela, tajno se udala za Dina i prešla da živi sa njim i njegovom majkom.

Šeste meseci roditelji nisu želeli da je vide, ali na kraju su popustili i sada su u sjajnim odnosima. Dino nije želeo da odustane od muzike, što je često predstavljalo problem i izazivalo neprilike u njegovom braku, jer niko nije mogao ni da sluti koliki uspeh će on doživeti.

Dino Merlin
foto: ATA Images

"Zvezde su se bukvalno poravnale za nas. Kada smo se upoznali, imali smo samo 17 godina, potpuno nevini i čisti. Srećan sam što je naša ljubav opstala do danas. Za mene je Amela žena, majka, ljubavnica i majka moje dece, rame za plakanje, najbolji saveznik i savetnik. Ja sam plašljive prirode, a ona je moja majka, koja zna da me smiri u pravom trenutku. Potpuno smo različiti: ja se lako rasplamtim, ona je samozatajna i uvek mirna. Valjda se zato tako dobro slažemo."

Impozantna muzička karijera Dina Merlina

Već naredne, 1991. godine, Dervišhalidović započinje samostalnu karijeru i uzima umetničko ime Dino Merlin. On nastavlja da pravi pop muziku, ali joj dodaje elemente elektronske, orijentalne i etno muzike praveći jedinstven zvuk. Svoj prvi solo album objavio je 1993. godine pod nazivom “Moja bogda sna”.

On je napisao i prvu himnu Bosne i Hercegovine “Jedna si jedina”. Na takmičenju za pesmu Evrovizije učestvovao je tri puta: 1993. godine u Dablinu kada je napisao pesmu “Sva bol svijeta” koja je prva predstavljala Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu; 1999. godine u Jerusalimu kada je pevao pesmu “Putnici” sa francuskom pevačicom Beatris Pulo; i 2011. godine u Diseldorfu kada je predstavio Bosnu i Hercegovinu pesmom “Ljubav unazad”.

Album “Sredinom” objavio je 2000. godine i to je bio jedan od najprodavanijih albuma u jugoistočnoj Evropi u poslednjih 10 godina. Turneja koju je tada imao obuhvatala je više od 200 koncerata i imao je veliki koncert na Olimpijskom stadionu Koševo pred 80.000 ljudi.

Ništa manju popularnost nije imao ni album “Hotel Nacional” koji se u junu 2014. godine našao na 8. mestu Bilbordove top-liste.

Saradnja Dina Merlina sa drugim izvođačima

Osim što je sebi napravio brojne hitove, Dino Merlin je pisao i za druge. On nije sarađivao isključivo sa pevačima pop žanra, već je napisao i neke od najlepših narodnih pesama.

Duet koji izvodi saVesnom Zmijanac, “Kad zamirišu jorgovani”, sam je napisao i odmah je postao najveći hit na prostoru tadašnje SFRJ. Dvadeset godina kasnije, on i Vesna su snimili i duet “Klupko” koji, ipak, nije doživeo toliku slavu. Zmijančevoj je napisao i pesmu “Sto života” 1990. godine.

Pevačici Ivani Banfić napisao je tri pesme: “Predaleko”, “Sretan ti stoti rođendan” i “Ja nikad neću znati”, a sa njom je snimio i duet “Godinama”.

Sa Ninom Badrić snimio je duet “Ti si mene”.

Pesmu Zdravka ČolićaKao moja mati”, napisao je upravo Dino Merlin.

Za Lepu Brenu je napisao pesme “Igraj, igraj” i “Jablan”.

Dino Merlin
foto: Kurir / Dragan Kadić

Zajedno sa Željkom Joksimovićem napravio je i otpevao pesmu “Supermen”; sa Eminom Jahović otpevao je pesmu “Med”, a ovoj pevačici napisao je i pesmu “Tačka”, sa kojom se i pojavila na muzičkoj sceni 2002. godine; sa Harijem Varešanovićem poznatijim kao Hari Mata Hari, otpevao je pesmu “Dabogda” u kojoj je opevano Sarajevo. Grupa “Hari Mata Hari” otpevala je i pesme “U znaku djevice” i “Sreća” koje je, takođe, uradio Merlin; sa Osmanom Hadžićem snimio je duet “Pustite me” koju je 1991. godine uradio za film “Bračna putovanja”.

Mnogo puta je nagrađivan za svoje muzičko delo

Ovaj umetnik osvojio je brojna priznanja u oblasti muzike, humanitarnog rada i kulture. Za duet sa Ivanom Banfić “Godinama” dobio je nagradu za hit godine 2001; za svoj album “Burek” iz 2004. godine osvojio je nagradu za pop album godine; nagradu za najuspešniju internacionalnu saradnju dobio je za duet sa Ninom Badrić “Ti si mene” iz 2004. godine; za pop pesmu godine dobio je nagradu više puta, a jedna od njih bila je za pesmu “Supermen” iz 2005. godine, duet koji je otpevao sa Željkom Joksimovićem.

Dino je dobitnik i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva u oblasti kulture i umetnosi 2017. godine.

Najtužnije trenutke svog života zabeležio je pesmama

Iz ljubavnih i privatnih problema nastale su njegove pesme: “Kokuzna vremena”, “Kad si rekla da me voliš” i “Paša moj solidni”.

Dino Merlin
foto: Printscreen YouTube/Dino Merlin Official

Dok je stremio ka svojim snovima, kako je mnogo godina kasnije Dino rekao, podršku mu je pružao samo jedan komšija, Alija Miladin. Alija je kasnije poginuo u ratu, a pevač mu je posvetio stihove pesme “Da te nije Alija”.

Lečio se u psihijatrijskoj bolnici

Malo kome je poznato to da je Dino Merlin svojevremeno bio i na psihijatrijskom lečenju u Nemačkoj, gde je i napisao pesmu “Ja potpuno trezan umirem”.

Najteže od svega mu je pala majčina smrt, te je upravo njoj posvetio jednu od svojih najlepših balada “Nedostaješ”. Dino Merlin je dokaz koliko biografija utiče na život umetnika i njegovo stvaranje.

O njegovoj popularnosti dovoljno govori i to što je 2017. godine televizija “Al Džazira Balkan” snimila dokumentarni film o njemu, pod nazivom “Sredinom”, a akcenat filma je na tome da muzika širi ljubav i spaja narode.

Bolesnoj prijateljici je posvetio svoju najtužniju pesmu

Pevač i tekstopisac Eldin Huseinbegović bio je oženjen Emkom i bili su srećan i lep par, ali se Emka razbolela. Neki sa ovom bolešću uspevaju da dožive duboku starost, ali njeno telo nije moglo dugo da odoli.

Bolest je bila teška i nije se mogla držati pod kontrolom. Počele su da joj otkazuju motoričke funkcije, završila je u invalidskim kolicima, a potom i oslepela. Bol i ljubav koju je slavni Sarajlija osjećao prema bolesnoj supruzi motivisali su ga da napiše neke od svojih najljepših pjesama, a jedna od njih je "Da Šutiš", koju je otpjevao Dino Merlin, njegov dobar prijatelj.

Eldin je govorio da svojoj ženi ne može da kupi cipele jer ona ne može da hoda. Ne može da joj da knjigu jer ona ne vidi, pa je došao na ideju da joj pokloni album. Emka je bila slepa i u invalidskim kolicima, a Eldin tvrdi da bi se, kada bi mogao da vrati vreme, ponovo oženio njom, bez obzira na bolest i probleme koje ona nosi. Posle nekoliko godina borbe sa ovom teškom i bolnom bolešću, preminula mu je supruga.

Karijera ga nije promenila

"Ja sam isto od početka karijere. Čovek ili jeste ili nije, a ako jeste, novac ga ne može promeniti. I danas volim da jedem burek i ćevape kao nekada i svestan sam da sam samo list na vetru. Zato nikada neću prestati da pokušavam da budem bolja osoba."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs