OPREZ U BAZENU

HLOR ZADAJE NAJVEĆU NOĆNU MORU PLAVŠAMA: A evo kakve sve neprijatnosti na telu i u organizmu može da nam IZAZOVE

Hlor se u bazene stavlja radi dezinfekcije i njime se veoma uspešno ubijaju bakterije i virusi, ali može biti i uzročnik zdravstvenih tegoba.

Lepi & Zdravi
Autor:
HLOR ZADAJE NAJVEĆU NOĆNU MORU PLAVŠAMA: A evo kakve sve neprijatnosti na telu i u organizmu može da nam IZAZOVE
Kako hlor utiče na naše telo?, Foto: Shutterstock

Nema ničeg prijatnijeg leti od osveženja u bazenu, ali treba biti vrlo oprezan jer stručnjaci kažu da hlorisana voda može biti uzrok ozbiljnih problema sa zdravljem.

Uzrokuje kožne iritacije

Hlor sam po sebi nije toliko štetan, ali se prilikom mešanja sa znojem, urinom, bakterijama i telesnim uljima razvija hemijska reakcija koja može da stvori probleme. Što je miris hlora snažniji, bazen je opasniji. Preporuka je da se pre ulaska u bazen temeljno istuširate kako biste s tela uklonili šminku i ostale kozmetičke preparate koji uzrokuju neželjene reakcije koje se javljaju u dodiru s hlorom.

žena, Leto, Bazen, More, Plivanje
foto: Profimedia

Opasnost za oči

Nečije oči su osetljivije, ali praksa potvrđuje slučajeve čestih iritacija očiju kupača ako u vodi ima previše hlora. U suprotnom, ako ga je premalo, u bazenu se razvijaju bakterije koje mogu uzrokovati konjunktivitis.

bol u oku
foto: Shutterstock

Kosa postaje zelena

Plava farbana kosa u bazenu može dobiti zelenkasti ton. Ako vam se to desi, ne paničite - na mokru kosu ravnomerno nanesite malo pasiranog paradajza ili kečapa. Ostavite da deluje petnaestak minuta i isperite. Crveni pigment bi trebalo da neutrališe zelenu boju.

Plivanje
foto: Shutterstock

Isušuje kožu

Hlor ne šteti samo kosi već isušuje i kožu. Zato nakon kupanja u bazenu i tuširanja nakon toga na telo obavezno nanesite hidratantno mleko ili losion. Hlor je koban i za vaš preplanuli ten jer može da izbledi tamnu boju koju ste dobili na moru.

Savet: nakon svakog kupanja u bazenu, tuširanje je obavezno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs