NOVAK ĐOKOVIĆ ZAPOČINJE I ZAVRŠAVA DAN S OVIM NAMIRNICAMA KOJE MU REGENERIŠU TELO: Veruje da je zbog njih ZDRAV KAO DREN

Novak Đoković ima specijalan režim ishrane kojeg se pridržava godinama.

Lepi & Zdravi
20:33h Autor:
NOVAK ĐOKOVIĆ ZAPOČINJE I ZAVRŠAVA DAN S OVIM NAMIRNICAMA KOJE MU REGENERIŠU TELO: Veruje da je zbog njih ZDRAV KAO DREN
Kojom namirnicom Novak Đoković započinje i završava dan?, Foto: GAMR / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Novak Đoković godinama dominira svetskim tenisom, a za to, kako je i sam govorio, zaslužna je i hrana koju jede. On je zahvaljujući određenom režimu pun snage i lako pomera granice. Ali koliko je jednostavno primeniti taj njegov plan?

Poznato je već da je on izbacio gluten iz ishrane, a uz to i mlečne proizvode, šećer i crveno meso. Pije dosta vode tokom dana, a jutro započinje čašom mlake vode sa limunom za detoksikaciju.

Novak Đoković, Jelena Đoković
foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Strani stručnjaci kažu kako topla voda s limunom ujutru na prazan stomak ima dosta dobrih strana, na primer:

 • Pospešuje varenje
 • Podstiče mršavljenje
 • Osvežava dah
 • Moćan diuretik
 • Čisti kožu
 • Uspostavlja pH ravnotežu organizma
 • Daje energiju i utiče na bolje raspoloženje

Novak je u jednom intervjuu otkrio da na prazan stomak ujutru pije i sok od celera, zatim sledi zeleni smuti sa različitim algama, voćem i drugim hranljivim suplementima.

Novak Đoković
foto: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia

U prvom delu dana jede puno voća i salata, izbegava namirnice koje se dugo vare, pa ujutru jede žitarice, kinou, divlji pirinač, proso, krompir kuvan na pari.

Đoković je primenjivao i autofagiju, rekavši da ne jede po 16 sati dnevno, a uglavnom se pridržava određenih pravila u ishrani prema kojima je i sačinjen „jelovnik za šampiona“. Samo jedan pogled na taj meni mnogima je dovoljan da pomisle da ne bi nikad mogli tako da žive.

1 / 6 Foto: Profimedia

Novak Đoković dan obično završava avokadom, koji je odličan izvor zdravih hranljivih materija i sadrži više od 20 vitamina i minerala u svakom obroku. Jedan plod avokada sadrži (preporučenih dnevnih vrednosti):

 • 33% Vitamina C
 • 26% Vitamina B6
 • 21% Vitamina E
 • 28% Patotenske kiseline
 • 19% Bakra
 • 28% Kalijuma
 • 53% Vitamina K
 • 41% Folne kiseline

Može se kombinovati na različite načine u ishrani, a donosi brojne blagodeti organizmu

Poboljšava apsorpciju

Da li ste znali da kada su u pitanju vitamini i minerali, nije zaista važno koliko ih i kako jedemo. Način na koji se vitamini, minerali i hranljivi sastojci aposrbuju je veoma važan za nas i naše zdravlje. Neki vitamini i hranljive materije se rastvaraju u mastima. To znači da oni treba da budu u kombinaciji sa mastima kako bi se apsorbovali u našem telu. Na primer, vitamin A, vitamin D, vitamin E i vitamin K su hranljive materije koje se rastvaraju u mastima, zajedno sa nekim drugim antioksidantima. Dodajte ½ avokada u salatu od spanaća, zelene salate i šargare i vaše telo će apsorbovati antioksidanse:

 • Alfa-karoten – 8,3 puta bolje
 • Beta-karoten – 13,6 puta bolje
 • Lutein – 4,3 puta bolje
maska za lice, maska, maska od avokada, avokado
foto: Shuterstock

Dobar savetink u borbi sa dijabetesom

Nedavne statistike sprovedene od strane CDCP (Center za kontrolu i prevenciju bolesti) su procenile da dijabetes utiče na skoro 40% američke populacije u nekom trenutku njihovog života. Zato je veoma važno da se održava nizak nivo šećera u krvi, kako bi se manjio rizik od dobijanja dijabetesa. U nedavnoj studiji, ljudi koji su učestvovali u njoj su konzumirali ½ avokada sa ručkom, a nivo šećera u krvi i insulina su im mereni u određeno vreme. Iako su jeli ½ avokada i time povećali unos kalorija i ugljenih hidrata, učesnici koji su jeli avokado nisu imali povećan nivo šećera u krvi, u poređenju sa onima koji nisu jeli avokado za ručak.

Ublažava bolove

Zbog svojih anti-inflamatornih svojstava, ekstrakt avokada je pogodan za lečenje i smanjenje simptoma artritisa kositju, takođe poznatog kao osteoartritis, i drugih vrsta upalnih bolesti.

Pomaže u borbi sa zapaljenjima

Nekoliko studija je pokazalo korisne zdrave osobine oleinske kiseline – mononezasićene masti koje se nalaze u avokadu, maslinovom ulju i ulju od repe. Oleinska kiselina pomaže u borbi i smanjenju svih vrsta upala u organizmu. Ovo je veoma važno za vas, jer se veruje da hronična upala u organizmu može dovesti do nekoliko bolesti, kao što su: astma, alergije, artritis, Alchajmerova bolest, bolesti srca i rak.

Novak Đoković
foto: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zdavlje očiju

Prema najnovijim istraživanjima, avokado je među prvih 20 voća u svetu koje se redovno konzumira, a koje je bogato luteinom i dobar izvor zeaksantina. Lutein i zeaksatin su izuzetno korisni u borbi protiv makularne degeneracije. Ovo je jedan od vodećih uzroka slepila u SAD. Hrana bogata fitohemjskim elementima, kao što je avokado, može obezbediti veliku količinu luteina i zeaksatina za vaš organizam.

Veoma važan za buduće majke

Prema članku objavljenom u What to Expect, avokado je jedna od najvažnijih namirnica za trudnice, jer je pun hranljivih sastojaka, kao što su: kalijum, vitamin C, vitamin B6 i folne kiseline. Značajan je zato što je vitamin B6 koristan za rast tkiva i mozga bebe. Folna kiselina je od suštinskog značaja za zdrav rast fetusa u ranoj trudnoći.

Jake kosti

Treba znati da je avokado pun hranljivih sastojaka za zdrave kosti, kao što su: vitamin K, bakar i folna kiselina. Dakle, ako dodate avokado svojoj zdravoj ishrani, može vam pomoći da izgradite i zadržite jake kosti. Osim avokada, dodajte i drugo voće zarad boljih rezultata.

Salata, Piletina, Avokado
foto: Profimedia

Poboljšava varenje

Jedan od najvažnijih elemenata za bilo koju zdravu ishranu su vlakna. Vlakna čuvaju vaš probavni sistem da radi glatko. Zato svojoj zdravoj ishrani treba dodati još avokado. Jedan avokado sadrži 13 grama vlakana, a to je oko 54% preporučenog dnevnog unosa.

Popravlja raspoloženje

Avokado može da poboljša raspoloženje. To je zbog visoke količine vitamina i minerala, posebno kalijuma i folne kiseline. Nedavna studija je utvrdila da kalijum ima veze sa depresijom Grupa naučnih istraživača je otkrila da deprsesivni muškarci i žene imaju nizak nivo kalijuma, navodi webtrubune.rs

Njihove studije su bile zasnovane na odnosu između natrijuma, magnezijuma i kalijuma kod depresivnih pacijenata. Druga studija koja je sprovedena 1993. godine je naišla na istu stvar; depresivni pacijenti imaju niži nivo kalijuma nego zdravi ljudi.

Hrana za mozak

Svi znamo da je bakar dobar moždani stimulans, tako da je avokado takođe dobar kao hrana za stimulisanje mozga. To je zato što sadrži skoro 20% od preporučenog dnevnog unosa bakra. Bakar – zanemareni mineral je direktno povezan sa vašim misaonim procesima i kreativnim razmišljanjem.

Avokado
foto: Profimedia

Pojačava imunitet

Kao što smo već pomenuli, avokado je odličan izvor vitamina B – koji vam može pomoći u borbi sa mnogim bolestima i infekcijama u organizmu. On takođe sadrži velike količine vitamina C i vitamina E – prirodnih pojačivača imuniteta.

Povećava energiju

Mast je najviše koncentrisani izvor energije u našim telima, a znamo da ih je avokado pun. On bi mogao pomoći da preskočite popodnevnu dremku, ukoliko ga jedete za ručak. Zdrave masti mogu da obezbede vašem organizmu izbalansiran tok energije, tako da organizam može da završi svoje dnevne rutine. Ako se avokado jede zajedno sa ugljenim hidratima, on će usporiti brzinu varenja ugljenih hidrata, što znači da nećete biti gladni posle obroka, posebno nakon što pojedete jednostavne ugljene hidrate kao što je beli hleb.

Zdrava koža i kosa

Avokado može pomoći da dobijete glatku kožu i sjajnu kosu. To je zbog njegovih anti-inflamatornih svojstava i velike količine zdravih masti. Jedan avokado sadrži više od 20% dnevne doze vitamina E, koji je koristan u zaštiti telesnog tkiva od oštećenja slobodnim radikalima. Prestanite da trošite novac na skupe kreme za negu kože koje sadrže vitamin E, i jedite više avokada. Možete čak probati i ulje avokada u borbi protiv procesa starenja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs