ŠTA DA URADITE KADA VAS ALERGIJA "STISNE": 5 saveta da lakše prebrodite alergijske napade i to bez lekova

Ukoliko kijate i kašljete u određeno doba godine, moguće je da imate simptome sezonske alergije.

Lepi & Zdravi
Autor:
ŠTA DA URADITE KADA VAS ALERGIJA "STISNE": 5 saveta da lakše prebrodite alergijske napade i to bez lekova
Prolećno doba sezonskih alergija, Foto: Shutterstock

Proleće je najlepše doba godine jer priroda počinje da se budi, ali je takođe i ključno doba godine za sezonske alergije. Kako biljke počinju da cvetaju one oslobađaju i polen, pa milioni ljudi sa polenskom ALERGIJOM počinju da šmrču i kijaju.

Ne postoji univerzalno rešenje da se zaštitite, ali možete preduzeti neke korake prevencije. Najveći okidač prolećne alergije je polen. Drveće, trava i korov oslobađaju ova sićušna zrna u vazduh kako bi oplođavala druge biljke.

Kada ove čestice dospeju u nos nekoga ko je alergičan, one utiču na imuni sistem koji pogrešno vidi polen kao opasnost i oslobađa antitela koja napadaju alergene. To dovodi do oslobađanja histamina u krv.

Alergija
foto: Shutterstock

Histamini izazivaju curenje iz nosa, svrab u očima i druge simptome koji su vam dobro poznati ukoliko imate alergije. Polen može da putuje miljama, tako da se ne radi samo o biljkama u vašem komšiluku.

Broj polena ima tendenciju da bude posebno visok u prozračnim i vedrim danima kada vetar pokupi ova zrna i nosi ih kroz vazduh. Kišni dani, s druge strane, ispiraju alergene.

Polen nije jedini pokretač sezone alergija. Sa prolećnim kišama raste nivo buđi unutar i izvan vašeg doma. Prolećno čišćenje će pokrenuti i grinje u celoj kući.

čišćenje kuće
foto: Shutterstock

Najčešći simptomi prolećnih alergija su:

  • Curenje iz nosa
  • Gušenja
  • Suzne oči
  • Kijavica
  • Kašljanje
  • Svrab očiju i nosa
  • Tamni krugovi ispod očiju

Ukoliko primetite neki od ovih simptoma najbolje je da se obratite svom lekaru. Moguće da će vas uputiti kod alergologa na različite testove kako bi utvrdio tačnu dijagnozu a samim tim i adekvatnu terapiju.

Muškarac, Lekar, Kod lekara, Doktor, Muškarac kod lekara
foto: Profimedia

Različiti su testovi na alergije, a jedan od najčešćih je test na koži koji uključuje bockanje površine kože malom količinom alergena. Ukoliko ste alergični na datu supstancu formiraće se mala reakcija u vidu crvenila ili blagog otoka. Prema tome će specijalista utvrditi stepen alergije.

5 saveta za čuvanje i prevenciju:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs