Hladno i zimsko vreme prati sezona dosadnih virusaiprehlada koji nam znatno otežavaju funkcionisanje. Poznato je da je slab imunitet jedan od ključnih razloga za dobijanje virusa, dokodabir namirnica utiču na to kakav ćemo imunitet imati.
Nairnica koju većina nas svakodnevno konzumira ima veliki uticaj na imunitet, a da toga nismo ni svesni. Nutricionisti sve češćeupozoravaju na štetnost šećera po naš organizam, te da bismo trebali da ga svedemo na minimum.
Istraživanja su pokazala da sto grama šećera umanjuje sposobnost belih krvih zrnaca da ubijaju bakterije i do pet sati posle konzumiranja. Zbog toga se preporučuje maksimalno izbegavanje slatkiša, a posebno tokom sezone virusa i gripa.
Takođe, lekari podsećaju da je od presudne važnosti za jak imunitet da unosimo dovoljnu količinu tečnosti. Staro dobro pravilo, od dve litre vode na dan primenjujte i tokom zimskih meseci. Ne čekajte da osetite žeđ, jer postoje mišljenja da je tada telo već dehidriralo, već vodu treba da pijete češće i to po nekoliko gutljaja, pa pravite pauzu, pa onda ponovite to, čak i kada ne osećate žeđ, piše Lepa i Srećna.
Namirnica koja šteti imunitetu naziva se ubicom imuniteta, a svaki dan je konzumiramo.