rituali novaka đokovića

3 RITUALA BEZ KOJIH NOLE NE MOŽE DA ZAMISLI DAN: Na prazan stomak pije OVAJ sok, a magični napitak je spas

Novak Đoković danas igra finale Vimbldona, a mi vam donosimo recepte za napitke koje naš najbolji teniser svakodnevno konzumira.

Lepi & Zdravi
13:22h Autor:
3 RITUALA BEZ KOJIH NOLE NE MOŽE DA ZAMISLI DAN: Na prazan stomak pije OVAJ sok, a magični napitak je spas
3 napitka Novaka Đokovića, Foto: Profimedia

Najbolji srpski teniser Novak Đoković i australijski teniser Nik Kirjos boriće se danas u Londonu za trofej Vimbldona. Nole će tako igrati svoje osmo finale, 32 Grend slem u karijeri i pokušaće da osvoji sedmi trofej u Londonu i 21 Grend slem titulu.

Noletova fizička i mentalna snaga je domaći zadatak za sve umne ljude u psihologiji i njegovi poeni prkose zakonima gravitacije.

Sigurno ste se nekada zapitali koji jutarnji ritual Novak Đoković svakodnevno praktikuje. Nole je jednom prilikom otkrio medijima da svako jutro na prazan želudac popije dva zdrava napitka.

Najpre, vodu sa limunom i limetom, a nakon toga sveže ceđen sok od celera.

Konzumiranje mlake vode sa limunom odmah nakon buđenja je već dugo jedan od prvih saveta koje možete čuti od sportista, od bjuti blogerki i mnogih lekara. Međutim, sok od celera sve do nedavno uopšte nije bio popularan kao jutarnju napitak.

Sve to je promenjeno otkako je Entoni Vilijams poznatiji kao "Medical Medium", u svojim knjigama o uticaju ishrane na zdravlje posebnu pažnju posvetio upravo celeru.

Ubrzo je sok od celera postao ne samo trend, već i neizostavni deo buđenja mnogih javnih ličnosti, između ostalog i Novaka Đokovića. Kako je rekao najbolji srpski teniser on svakog jutra sam cedi stabiljke celera, a sok piju i Jelena i njihova deca- Stefan i Tara (za mališane celer mešaju sa jabukom ili kastavcem, pošto je jakog ukusa).

sok od celera
foto: Shutterstock

U čemu je tajna soka od celera?

Entoni Vilijams tvrdi da celer može da vam spase život. Naime, prema njegovim rečima, ova zelena biljka je toliko moćna da je možemo smatrati jednim od još uvek neotkrivenih čuda prirode, a pomaže u borbi protiv gorušice, autoimunih oboljenja i nekih drugih bolesti, oporavlja jetru, brže izbacuje toksina iz tela, smanjuje naduost i odličan je u borbi sa bakterijama.

Pored toga, sok je pun minerala i vitamina koji podižu nivo energije.

Novak Đoković pored soka od celera pije i izotonični napitak nadoknađuje materije koje se oslobađaju znojenjem, a ima istu koncetraciju soli kao i krv. Zbog toga organizam najlakše apsorbuje vodu iz njega.

1 / 5 Foto: Profimedia

Kada je Nole tokom četvrtfinala Vimbldona uzimao nešto iz flašice, jedan kolumnista iz Londona izneo je sumnju da koristi nešto zabranjeno.

Neverovatno je da ljudi mogu da poveruju da se Novak dopinguje i to usred meča, posebno u modernoj teniskoj eri, kada su sveprisutne doping kontrole, kojima je srpski as često podvrgnut. Đokovićev uspeh se jednostavno ne prašta...

Britanski "Telegraf" odagnao je sve sumnje, stao u odbranu kralja "belog sporta" i otkrio da je Novak koristio energetski prah, što je praksa u svetu tenisa i koji je navodno srpski as koristio i ranije. Istu supstancu je uzeo i tokom Otvorenog prvenstva Australije 2021, kada je u šaljivom kontekstu prokomentarisao događaj.

Ta tečnost je bila magični napitak koji je moj fizioterapeut priprema u laboratoriji - rekao je tada kroz osmeh Novak Đoković.

U nastavku vam donosimo recept za izotonični prah, koji se ne pije, već udiše i guta.

Napici se preporučuju za hidrataciju i drugim ljudima, a ne samo sportistima.

Dobar je kod preteranog znojenja, bilo zbog visokih temperatura ili proliva i povraćanja, posle tegoba izazvanih sunčanicom ili toplotnim udarom.

Izotonik možete da napravite i sami, a najednostavniji recept je 10 kašičica belog šećera i pola kašičice kuhinjske soli u pola litre vode.

Polovinu šećera možete zameniti glukozom, a so bi bilo dobro da bude kalijumova. Po želji, možete da dodate i malo neke arome - vanilin šećer i neku kap limunovog ili pomorandžinog soka.

Citrusni izotonik Sastojci:

  • 1.5 dl soka sveže ceđene narandže
  • 2 kašike soka ceđenog limuna
  • 1 mala kašika soka ceđene limete
  • 3/4 čajne kašike soli
  • 2 l vode

Postupak:

  • Ubacite sve sastojke u šejker i dobro protresite. Pijuckajte tokom i nakon fizičke aktivnosti.

Medeni izotonik Sastojci:

  • 10 g meda
  • 1/2 čajne kašike soli
  • 1/2 dl soka sveže ceđenog limuna
  • 1 l vode (preporučujemo toplu, da se med rastopi)

Postupak:

  • Ubacite sve sastojke u bokal i mešajte dok se med ne rastopi.
  • Pijuckajte tokom i nakon fizičke aktivnosti.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs