krvna grupa i sklonost bolestima srca

KARDIOLOZI UPOZORAVAJU: Osobe sa ovim krvnim grupama imaju veći rizik od infarkta i srčanih oboljenja!


Razlike u krvnoj grupi ne znače mnogo sve do određenog trenutka kada, ako ste u bolnici, vam zatreba transplantacija krvi, ili je potrebno da donirate krv, tada morate da znate koja ste krvna grupa. Znamo da postoje A+, A-, B+. B-, O-, O+. AB+ i AB- krvne grupe.

Lepi & Zdravi
Autor:
KARDIOLOZI UPOZORAVAJU: Osobe sa ovim krvnim grupama imaju veći rizik od infarkta i srčanih oboljenja!
Foto: Shutterstock

Osobe koje imaju krvne grupe A i B možda imaju veće šanse da se kod njih razviju bolesti srca.

Ali kako postoji sve više istraživanja o krvnim grupama, čini se da bi mogle da znače više nego što mislimo, posebno ako su u pitanju određeni zdravstveni problemi, a posebno zdravlje srca.

Ove nevidljive razlike u krvi mogu kod nekih osoba da znače da će imati kardiovaskularnih problema, ili će im biti skloni.

Šta znači krvna grupa i kako se razlikuju? Slova A, B i 0 predstavljaju razne varijacije ABO gena, koje programiraju krvne ćelije. Ako na primer imate AB grupu, telo je programirano da proizvodi A i B antigene crvenih krvnih zrnaca, dok osoba sa krvnom grupom 0 ne proizvodi antigene.

Krv tako može da bude pozitivna ili negativna u zavisnosti od toga da li ima proteina u crvenim krvnim zrncima. Ako postoje proteini, vi ste Rh pozitivni.

Osobe sa krvnom grupom 0 se smatraju univerzalnim donorima upravo zbog manjka antigena i proteina, što znači da vašu krv u slučaju potrebe može da primi svako.

Koje su krvne grupe u većem riziku od razvoja bolesti srca? Osobe koje imaju krvnu grupu A, B ili AB su u grupi koja ima veče šanse da doživi infarkt ili bolest srca, prema pisanju Američkog udruženja za srce.

Dok je taj rizik mali, Ai B imaju zajedno osam odsto veće šanse da će doživeti infarkt, razlika kod krvnih ugrušaka je nešto veća. Prilikom rada na istraživanju naučnici su otkrili da postoje 51 odsto veće šanse da će se kod tih krvnih grupa razviti duboka venska tromboza i 47 odsto veće šanse da će doći do plućne embolije, što je vrlo ozbiljno stanje.

krvna grupa
foto: Shuterstock

Prema stručnjacima, razlog za toliko povećan rizik može da bude posledica upalnih procesa koji se događaju kod ovih krvnih grupa. Proteini koji se u njima nalaze mogu da prouzrokuju prekid dotoka krvi ili tanjenje arterija i vena, što vodi do povećanog rizika od stvaranja krvnih ugrušaka i bolesti srca.

Oni smatraju da to može objasniti i smanjen rizik od ozbiljnog oblika bolesti kovid kod onih koji imaju krvnu grupu 0, a upravo je taj podatak bio povod za istraživanje.

Ozbiljan oblik bolesti kovid može da prouzrokuje bolesti srca, ugruške i druge kardiovaskularne probleme, piše Ordinacija.hr, prenosi N1 Zagreb.

Šta još donosi određena krvna grupa? Oni koji imaju krvnu grupu 0 imaju i manji rizik od razvoja bolesti srca ili krvnih ugrušaka, ali mogu da imaju problema sa poremećajima krvarenja, a to posebno može da bude nakon porođaja gde se kod ove grupe primećuje veći gubitak krvi.

Isto tako mogu da imaju više problema nakon traumatske povrede zbog većeg gubitka krvi. Primećeni su i problemi sa pamćenjem, fokusom i donošenjem odluka kod krvne grupe AB.

krvna grupa
foto: Shutterstock

Da li bi trebalo menjati život na osnovu krvne grupe? Dok istraživanja pokazuju koliko krvna grupa može da utiče na rizik od razvoja bolesti srca, važni su i faktori poput ishrane, vežbanja i izloženosti zagađenom vazduhu, a svi oni mogu da utiču na eventualne probleme sa zdravljem srca.

Buduća istraživanja bi mogla da definišu načine na koje će se lečiti pacijenti sa određenom krvnom grupom, pa bi tako pacijenti sa krvnom grupom A, a koji imaju povišen holesterol mogli da imaju koristi od korištenja aspirina svakodnevno, što možda nije potrebno kod osobe koja ima grupu 0.

Na kraju se može zaključiti da pravilna ishrana i dalje stoji kao najbolja preventivna mera za zdravlje srca bez obzira o kojoj se krvnoj grupi radi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs