Verovali ili ne

HRVATSKI GINEKOLOG TVRDI: Radio sam abortuse, a onda me Gospod prosvetlio na koncertu Parnog valjka!

Iako je abortus legalan u ovoj pretežno katoličkoj evropskoj zemlji, sve jači su pritisci crkve koji dovode do toga da lekari odbijaju da izvrše prekid trudnoće.

Pandorinu kutiju otvorio je slučaj Mirele Čavajdi, trudnice kojoj abortus prvobitno nije odobren i pored utvrđenih anomalija ploda

Lepi & Zdravi
Autor:
HRVATSKI GINEKOLOG TVRDI: Radio sam abortuse, a onda me Gospod prosvetlio na koncertu Parnog valjka!
Foto: Shutterstock

Donosimo vam intervju koju je preneo jedan verski portal bitno.net urađen sa 50-godišnjim šibenskim ginekologom Ivanom Zmijanovićem koji je, kako sam kaže, nekada radio abortuse, a onda ga je Gospodin prosvetlio i sve je shvatio na koncertu Parnog valjka.

"Gospodin mi je usred rok koncerta, u naguravanju s drugim ljudima, darovao neprocenjivo iskustvo spoznaje. Kao da mi je na trenutak dopustio da sve oko sebe vidim Njegovim očima", rekao je.

"Nekada sam radio abortuse, ali onda me je Gospodin pretvorio u vojnika koji se bori za detetov život"

Na početku je prepričao kako je jednu ženu odgovorio od abortusa:

"Njen porođaj nije bio dug i komplikovan, ali se, kao i svaka druga žena u porodilištu, pošteno namučila. Porođaj je kao križni put, težak i bolan, koji svoj puni smisao prima u onom prekrasnom trenutku kada majka stavi svoju bebu u naručje. Križni put ne bi imao smisla bez uskrsloga Hrista. Majka je držala bebu u naručju, poljubila je u čelo i uputila mi pogled prepun suza.

Mislim da je htela da mi se zahvali. Rekao sam joj da se odmori i izašao iz porodilišta. Zahvalio sam Bogu na svemu. Prvenstveno na ovome daru života, ali i Njegovoj neverovatnoj intervenciji u moj život. Naime, nekada sam radio abortuse, ali onda me je Gospodin pretvorio u vojnika koji se bori za detetov život. U vojnika koji je upravo dobio još jednu bitku."

Uradio je prvi abortus, a onda se prepoznao u svetom Pavlu

"Prvi abortus uradio sam kao specijalizant. Ne sećam se konkretnih detalja, ali znam da oko toga nisam previše dramio. Abortus sam doživljavao kao deo našega posla, nešto što moram odraditi. Ne želim se opravdavati kako sam bio zaveden ili u nekoj zabludi. Jednostavno nisam razmišljao o težini i posledicama toga čina. U Šibeniku je tada bilo znatno više abortusa nego danas, a većinom smo ih radili mi, mladi specijalizanti. Tada sam se pokušao uveriti kako se samo pridržavam zakona, odnosno ženama pomažem ostvariti njihovo zakonsko pravo na prekid trudnoće.

***

Danas sam svestan kako sam se ja pokušao opravdavati kako se pridržavam zakona, ali moje srce je bilo nemirno. Duboko u sebi znao sam da radim nešto protivno Božjoj volji. I to me počelo sve više kopkati. Od tada sam često osetio potrebu za razgovor sa ženama koje su došle na abortus. Zanimali su me njihovi motivi, što ih je nateralo na taj težak čin."

****

Pre nekoliko godina bio sam sa svojom suprugom na koncertu Parnog valjka u splitskoj Spaladium Areni. Aki je pevao Molitvu. Posebno me se dojmio onaj stih u kojem peva kako smo 'pred Bogom svi isti'. Gospodin mi je usred rok koncerta, u naguravanju s drugim ljudima, darovao neprocenjivo iskustvo spoznaje. Kao da mi je na trenutak dopustio da sve oko sebe vidim Njegovim očima.

Na koncertu sam shvatio kako smo pred Bogom svi jednaki: i ja kao doktor, ali i ona žena koja namerava prekinuti trudnoću. Niti sam ja bolji od nje niti je ona gora od mene. Bog me je pozvao da joj pomognem."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs