OPREZ

NEUROLOG ALEKSANDAR RISTIĆ UPOZORAVA: Kod kovid pacijenata je rizik od tromboze i moždanog udara OVOLIKI!

Moždani udar i tromboza su u okviru kliničke slike korona virusa, a evo koji procenat pacijenata će ih doživeti prema aktuelnim podacima.

Lepi & Zdravi
Autor:
NEUROLOG ALEKSANDAR RISTIĆ UPOZORAVA: Kod kovid pacijenata je rizik od tromboze i moždanog udara OVOLIKI!
Foto: PrintscreenPrvaTV

Neurolog dr Aleksandar Ristić pričao je na TV Prva o moždanom udaru čak i kod mladih i zdravih ljudi, a onda objasnio kakav je rizik kod onih koji imaju, ili su preležali kovid.

"Moždani udar se pojavljuje u sklopu kliničke slike infekcije, kovid je nesumnjivo bacio bombu u medicinsko znanje, mnoge stvari su nedovoljno definisane i utvrđujemo ih posmatranjem. Nema sumnje da u serijama pacijenata koji su u bolnici, do pet posto će imati moždani udar i drugi vaskularni problem, trombozu arterija, pluća, dubokih vena... Sklonost ka zgrušavanju krvi unutar ove bolesti je prepoznata i mi na tome možemo da radimo, nema sumnje da je nešto povećana incidencija vezana za ovaj period u kojem se nalazimo. Kovid nije samo respiratorna bolest, mi upoznajemo više lica tog sistemskog problema i može da uzrokuje kaskade koje dovode do događaja koje ne možemo direktno da vežemo za bolest pluća", rekao je doktor.

Žena, Bol, Glavobolja, Mozak, Moždani Udar
foto: Shutterstock

Da li je neka grupa pacijenata ugroženija od drugih, kompleksno je pitanje.

"Po svemu sudeći, nemaju veze godine, starija populacija je najugroženija od kovida uopšteno. Rizik infekcije u odnosu na smrtni ishod pokazuje da je starost najvažniji faktor rizika. Ako korona uđe u starački dom, smrtnost se penje do 70 odsto. To nije isto kao za mlađu populaciju. Stariji su ugroženiji kovidom, ali se sa stanovišta tromboze verovatno svi nalaze u istom riziku", rekao je on.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs