lekovitost

ČISTI CREVA I JAČA IMUNITET DO KRAJA: 5 moćnih zdravstvenih prednosti kiselog kupusa!

Kiseli kupus je i izvor brojnih vitamina i povoljno utiče na organizam. Najmanje je pet razloga zbog kojih kiseli kupus treba uvrstiti u ishranu.

Lepi & Zdravi
20:56h Autor:
Foto: Shutterstock

Studija objavljena u časopisu "Global Advances in Health and Medicine" kaže da se ovaj oblik konzerviranja kupusa može pronaći još u periodu od četvrtog veka pre Hrista i da je vrlo hranjiva namirnica.

Hranljivost

Osim što je niskokaloričan (i broji oko 30 kalorija po šoljici), sadrži i značajne hranjive materije poput vitamina C, vitamina K, vitamina B6, vlakna, gvožđa, bakra, mangana, folata i kalijuma.

Dobar za creva

Budući da je fermentisana namirnica, kiseli kupus prirodno sadrži probiotike i prebiotička vlakna, a probiotici deluju delotvorno kada su u pitanju zatvor, dijareja povezana sa upotrebom antibiotika i infekcija, kao i sindrom iritabilnih creva.

Jača imuni sistem

Budući da otprilike 70 do 80 odsto naš imunitet zavisi od zdravlja creva ta dva sistema su neraskidivo povezana, što znači da bilo koja hrana koja podržava zdrava creva podržava i zdrav imuni sistem.

Kiseli Kupus
foto: Shutterstock

Dobar izvor vlakana

Nasumično kontrolno ispitivanje pokazalo je da je kiseli kupus jedina fermentisana hrana za koju je klinički dokazano da pomaže kod sindroma iritabilnih creva.

Probiotička vlakna pomažu u hranjenju dobrih bakterija u crevima, piše gastroenterolog Marvin Sing.

Prema bazi podataka o hrani američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), jedna šoljica kiselog kupusa sadrži četiri grama vlakana, što je jednako 15 odsto dnevne preporučene vrednosti.

Utiče na smanjenje stresa

Pokazalo se da probiotici upravljaju anksioznošću i depresivnim simptomima kod ljudi zbog povezanosti creva i mozga. Zdrava creva osnov su za funkcionisanje čitavog ljudskog organizma.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs