zdrava grickalica

SMANJUJE RIZIK OD SRČANIH OBOLJENJA I DIJABETESA: Sve zdravstvene prednosti kikirikija!


Kikiriki se smatra jednim od najboljih izvora biljnih proteina.

Lepi & Zdravi
Autor:
SMANJUJE RIZIK OD SRČANIH OBOLJENJA I DIJABETESA: Sve zdravstvene prednosti kikirikija!
Foto: Shutterstock

Zdrave grickalice, poput kikirikija, su dobar način da udovoljimo želji za grickanjem dok radimo ili učimo, a da bude dobro za naš organizam.

Kikiriki nas zbog fine količine biljnih proteina održava zasićenim, pa je odličan izbor za sve one koji paze na ishranu.

Zašto je dobar kikiriki?

Bogat je i drugim hranljivim materijama i imaju status prave "superhrane". Pored proteina, porcija kikirikija sadrži 19 vitamina i minerala, od kojih se mnogi bore protiv srčanih bolesti (kao što su vitamin E, folna kiselina, niacin, magnezijum, vitamin B6, cink, bakar i kalijum), antioksidanse, mononezasićene i polinezasićene masti koje pomažu u smanjenju "lošeg" LDL holesterola i povećanju "dobrog" HDL holesterola i vlakana koja su zdrava za srce.

Pomažu u jačanju zdravlja srca

Studije su pokazale da oni koji redovno konzumiraju kikiriki imaju smanjen rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Studija iz 2017. koja je ispitala više od 200.000 učesnika pokazala je da je redovna konzumacija kikirikija povezana sa 15 posto smanjenim rizikom od bolesti srca.

Kikiriki i puter od kikirikija pomažu u sprečavanju pojave dijabetesa tipa 2 Studija iz 2016. sa Univerziteta Harvard pokazala je da zamena porcije životinjskih proteina porcijom biljnih proteina, poput kikirikija i putera od kikirikija, značajno smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

Druga značajna studija objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja ranije je pokazala da konzumacija putera od kikirikija smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za 21 odsto kod žena.

Mentalno zdravlje

Kikiriki ima visok nivo niacina i dobar je izvor vitamina E, dva hranljiva sastojka za koje se odavno zna da štite od Alchajmerove bolesti i kognitivnog pada u vezi sa godinama.

Jedna studija je pokazala da je kod skoro 4.000 ljudi starijih od 65 godina niacin iz hrane usporio stopu kognitivnog pada. Druga studija je istakla da bi unos vitamina E mogao da odloži funkcionalni pad kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću, piše Real Simple.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs