Korisno znati

11 stvari koje uništavaju vaš imuni sistem: Usamljenost nije jedina!

Samo 100 grama šećera čak narednih pet sati značajno smanjuje sposobnost belih krvnih zrnaca da ubijaju bakterije
Lepi & Zdravi
20:10h Autor:
11 stvari koje uništavaju vaš imuni sistem: Usamljenost nije jedina!
Foto: Thinkstock

Ne napadaju samo virusi i bakterije vaš imunološki sistem. U nastavku pročitajte jedanaest stvari za koje možda niste znali da ugrožavaju vaš imunitet.

Kokice iz mikrotalasneKokice za mikrotalasnu upakovane su u kese presvučene neprijanjajućim hemikalijama, koje sprečavaju da masnoće ne prodiru u kesu. Pokazalo se da se te hemilakije poigravaju s našim imunim sistemon.

Koliko je kozje mleko zdravo, pročitajte OVDE.

Lonci i tiganji

Neke oh hemikalija kojih ima i u kesama za mikrotalasnu nalaze se i u loncima i tiganjima od neprijanjajućih materijala. Ako imate takve tiganje, ne paničarite, ali čim primetite ogrebotine, zamenite ih staklenim, onim od livenog gvožđa ili nerđajućeg čelika.

UsamljenostĆelije skeniraju telo od bolesti i prenose informacije poput pčela, sudeći prema nedavnom otkriću. Ali, ako niste društveni, to bi moglo da utiče na vašu sposobnost borbe protiv bolesti. Briga oko društvenih veza deluje kao hronični stresor koji potiskuje imunitet. Jedno istraživanje je dokazalo da s manje socijalnih veza lakše obolevamo i ranije umiremo.

OVDE pročitajte kako vam telo poručuje da se loše hranite.

Nedostatak snaNedovoljno sna može da smanji broj ćelija koje se bore protiv infekcija. Istraživanje je pokazalo da kod ljudi koji spavaju samo četiri sata preko noći smanjen broj antitela koja se bore protiv gripa za pola. Ako imate problem sa spavanjem, dva sata pre odlaska u krevet ne izlažite se plavoj svetlost koja dopire iz ekrana i mobilnog telefona. Težite tome da odspavate sedam do devet sati.

Antibiotici

Uzimanje antibiotika smanjuje nivoe citokina, hormonskih glasnika na koje se tokom bolesti oslanja imuni sistem. Antibiotik uzimajte samo kada vam je stvarno potreban, i tada dozu popijte do kraja. Uz to uzimajte jogurt bez šećera i fermentiranu hranu kako biste obnovili crevnu floru.

Konzervisana hranaBisfenol A ili BPA nalazi se s unutrašnje strane ambalaža konzervisane hrane, a on može da našteti imunom sistemu. Birajte svežu ili zamrznutu hranu umesto konzervirane.

OVDE pročitajte kojih pet napitaka su saveznici vašeg zdravlja.

ŠećerSamo 100 grama šećera (boca gaziranog pića, voćni jogurt, čokoladica) čak narednih pet sati značajno smanjuje sposobnost belih krvnih zrnaca da ubijaju bakterije, navodi nova studija.

DehidracijaTečnost pomaže kod čišćenja tela od štetnih toksina i nosi hranjive materije do ćelija. Većina nas provede dan blago dehidrirano, a da toga uopšte nismo svesni. Ako vam je mokraća tamnožute boje, pijte više vode. Bledožuta mokraća znak je dobre hidratacije tela.

Antibakterijski sapuni

Istraživanje je pokazalo da su deca izložena antibakterijskim hemikalijama sklonija alergijama na hranu i materije iz okoline. Deca s višim nivoom triklosana, hemikalije iz antibakterijskih sapuna, imaju povećan rizik od alergije. Perite ruke običnim sapunom i vodom.

OVE pročitajte kako se pravilno peru ruke.

Zagađen vazduhIstraživanje je dovelo u vezu policiklične aromatične ugljovodonike iz zagađenog vazduha i slab imuni sistem.

InsekticidiKorišćenje toksičnih insekticida u baštovanstvu povećava rizik od autoimunih bolesti. Žene koje su koristite insekticide barem šest puta godišnje imale su 2,5 puta veću verovatnoću za razvoj reumatoidnog artritisa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs