OBRATITE PAŽNJU

OVE NAVIKE RAZARAJU ZDRAVLJE I SLABE IMUNI SISTEM: Svi ih činimo, a nismo ni svesni posledica!

Većina nas ovo radi svakodnevno

Lepi & Zdravi
11:47h Autor:
Foto: Shutterstock

Toliko slušamo o šećeru u ishrani, koji utiče loše na mnoge funkcije našeg organizma, ali znate li da on nije najgore što svakodnevno radimo svom telu?

Lekari upozoravaju da nas neke loše navike mogu učiniti ranjivijima i manje otpornim na napade virusa i da upravo one mogu da dovedu do kobnih posledica.

Postoji čak pet navika koje većina nas svakodnevno čini, a koje uništavaju naše zdravlje i crpe nam energiju. Pažljivo pročitajte tekst i pokušajte da ove loše navike iskorenite jednom za svagda.

1. Nedovoljno hidriranje

Dovoljna količina vode od suštinskog je značaja za varenje, apsorpciju hranljivih materija, izbacivanje štetnog otpada iz tela i ostale metaboličke procese. Našem telu zapravo treba 30 mililitara vode po kilogramu naše mase.

2. Premalo sna

Redovan san važan je i za imunitet, i za mentalno zdravlje, i ako ne spavate dovoljno rizikujete čitav niz zdravstvenih problema. Među njima su srčana oboljenja, demencija, ova navika podiže čak i rizik od određenih vrsta karcinoma.

3. Previše sedenja

Kretanje je izuzetno blagotvorno za telo, bilo da redovno trenirate ili samo šetate pola sata dnevno. Ako "preskačete" fizičku aktivnost, nikako ne činite uslugu svom telu. Odsustvo fizičke aktivnosti dovodi do gojenja, a potom i do nastanka bolesti kao što su dijabetes i kardiovaskularna oboljenja.

Bol u kičmi, sedenje, bol u leđima
foto: Profimedia

4. Stres

Da, život nije svima i uvek lak, ali neće biti ništa lakši ako se budete "jeli" oko svake sitnice. Konstantni stres dovodi do hroničnih upala u telu, koje su dalje okidač za mnoga oboljenja. Jedno istraživanje sprovedeno na Harvardu pokazalo je da produženi stres skraćuje telomere, strukture u ćelijama u kojima se nalazi DNK. Kada se telomeri previše skrate, ćelije odumiru a podiže se rizik od bolesti.

5. Usamljenost

Brojne studije pokazale su da usamljenost može imati negativno dejstvo na zdravlje. Zapanjićete se ali po nekima od njih, hronična usamljenost koja nas tišti ima efekat kao 15 popušenih cigareta dnevno! Po jednoj studiji sprovedenoj u Finskoj, ljudi koji su bili usamljeni tokom čitave dve decenije imali su veće šanse ne samo da obole od karcinoma, već i da umru od njega.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...