Pravi savet

DR ALEKSANDAR RADUNOVIĆ, NAČELNIK KLINIKE ZA ORTOPEDIJU VMA: Evo kako da sprečite sportske povrede!

Načelnika Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju VMA
potpukovnika prim. dr sc. med Aleksandra Radunovića pitali smo kako sprečiti sportske povrede, te da li postoji način da sportisti produže izdržljivost zglobova

Lepi & Zdravi
08:51h Autor:
DR ALEKSANDAR RADUNOVIĆ, NAČELNIK KLINIKE ZA ORTOPEDIJU VMA: Evo kako da sprečite sportske povrede!
Foto: Privatna Arhiva

Povrede zglobova su veoma česte u toku sportskih aktivnosti jer sport, rekreativni, a naročito profesionalno bavljenje sportom predstavlja ipak natprosečnu aktivnost u odnosu na neke uobičajene aktivnosti organizma, kaže doktor Aleksandar Radunović, načelnik Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju VMA.

*Da li postoji preventiva, kako bi zglobovi duže trajali?

"Postoji nekoliko stvari koje se mogu uraditi da bi se sprečile, prevenirale ili smanjile povrede zglobova kod sportista. Rizik i vrsta povrede zavisi od zgloba, njegove strukture i opterećenosti. Najčešće su u sportovima više opterećeni noseći zglobovi. To su kuk, koleno i skočni zglob mada u pojedinim sportovima i zglobovi gornjih ekstremiteta mogu da budu izuzetno opterećeni. Tipičan primer bi od sportova bio tenis - čuveno oboljenje „teniski lakat“, a teniseri vrlo često imaju probleme i sa zglobom ramena.

U zavisnosti od stabilnosti i konstrukcije zgloba, kao i predviđenog obima pokreta, aktivnost koja značajno prevenira povrede zglobova je jačanje mišića u okolini tog zgloba, koji vrše funkciju pomeranja ekstremiteta preko zgloba, ali ujedno svaki od tih mišića ima funkciju sekundarnog stabilizatora zgloba. Jačanjem mišića možemo dosta doprineti smanjenju mogućnosti povrede zgloba.

Takođe, jako je bitno zagrevanje svih zglobova i naravno kompletnog tela pre bilo kakvog bavljenja sportom, a naročito pre intenzivnih sportskih aktivnosti. Na taj način postiže se optimizovanje stanja mišića i drugih struktura oko zgloba. Prvenstveno se misli na kapsulu zgloba - strukturu koja obavija zglob i čuva tečnost koja podmazuje zglob, a kod nekih zglobova daje i sekundarnu stabilnost.

Osim navedenih mera preventive u smislu jačanja mišića i zagrevanja, jako je bitno da se sportske aktivnosti izvode pravilno. Profesionalni sportisti već znaju položaje koje smeju da zauzimaju pri izvođenju određenih vežbi, dok se kod sportista rekreativaca uvek savetuje prisustvo stručnog lica koje će uputiti rekreativnog sportistu na pravilno izvođenje neke od vežbi."

*Da li postoji mogućnost da se sportista vrati aktivnostima nakon povrede, neometano?

"Povratak sportu nakon povrede u velikoj meri zavisi od vrste povrede, godina sportiste i sporta kojim se bavi. Postoje povrede koje su primarno toliko teške da i pored najbolje izvedenog hirurškog ili konzervativnog ortopedskog lečenja, nekad nije moguće vratiti se sportu u punom intenzitetu. Na sreću, najveći broj povreda uz adekvatnu stručnu pomoć, pravilno lečenje i pravilan postoperativni rehabilitacioni tok, vodi do izlečenja koje omogućava da se sportista neometano vrati sportskim aktivnostima. Jedino što dosta varira je vreme povratka sportskim aktivnostima, a u zavisnosti od vrste povrede, vrste sporta i dela tela koji je povređen."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs