Jednostavno je

KAKO BRZO SMRŠATI: Naučno dokazane metode koje stvarno deluju!

Donosimo vam naučne metode koje su dokazale kako možemo brzo da smršamo, a da pri tome ne ugrozimo svoje zdravlje

Lepi & Zdravi
13:43h Autor:
KAKO BRZO SMRŠATI: Naučno dokazane metode koje stvarno deluju!
Foto: Shutterstock

Zapamtite: gubitak kilograma zahteva kompletan pristup. Ako se pritome pridržavate i naučno dokazanih činjenica, više nikad nećete imati problem sa viškom kilograma.

Želim da smršam, gde da počnem?

Neki misle da je smanjenje količine konzumiranja kalorija dovoljno za mršavljenje. Ali ovo često dovodi do metaboličkog poremećaja, ali i umora.

Pre nego što krenete na dijetu, morate da znate koji faktori utiču na metabolizam, na glad, ali i na sagorevanje masnoće. Gojaznim osobama nije dovoljno da manje jedu i više se kreću.

Da biste započeli put do gubitka kilograma, pre svega je potrebno:

1. Vratiti biološki ritam u normalu. Drugim rečima, ako jedete i radite posle ponoći, vaš metabolički proces će se poremetiti.

2. Pridržavajte se pauze od 12 sati između večere i doručka. To znači, ako ste večerali u 19h, sledeći obrok treba da konzumirate tek od 7h pa na dalje, a idealno bi bilo da doručkujete tek oko 11h. Tog pravila se pridržavaju ljudi koji praktikuju povremeni post ili autofagiju. Ako večerate posle 19h, morate da znate da nema šanse da smršate.

3. Sunčane kupke su obavezne. Sunčevi zraci povećavaju nivo vitamina D u telu, a nedostatak ovog vitamina uzrokuje gojaznost. Zbog činjenice da zunčevi zraci povećavaju proizvodnju neurotrofičnog moždanog faktora, apetit se smanjuje. Uveče, nivo azotnog oksida raste u telu, što podstiče gubitak težine. Sunčanje je dobro i za psihičko zdravlje, jer smanjuje nivo oksidativnog stresa.

4. Uspostavite obrazac spavanja. Optimalna količina sna je najmanje 7 sati. Ako manje spavate, rizik za gojaznost je veći.

5. Blokirajte plavi spektar uveče. Telesna težina se može povećati ako su mrežnjače izložene plavoj boji svakog dana i uveče.

6. Omogućite sebi ujutru što više prirodnog svetla. Ako zeleni i crveni spektar osvetljenja uđe u mrežnjaču nakon buđenja (najmanje dva sata), dolazi do promene hormona sitosti.

7. Tuširajte se hladnijom vodom i češće provetravajte prostoriju. Osećaj hladnoće, barem jednom dnevno koristiće vašem zdravlju. To jača telo, poboljšava rad štitne žlezde, stimuliše sagorevanje masnoća. Svakodnevno tuširanje hladnom vodom samo će pospešiti gubitak kilograma.

8. Smanjite stres. Svaki stres može dovesti do povećanja telesne težine, jer povećava nivo dinofrina i kortizola u telu, pa stoga stalno želite da jedete. Stres možete smanjiti vežbanjem, meditacijom i drugim metodama.

Preporuke o ishrani:

Ako hoćete brzo da smršate, potrebno je da:

  • jedite što više proteinske hrane koja će vam pomoći da brže sagorite masti;
  • uključite u ishranu što više svežeg voća, povrća, semenki i orašastih plodova, namirnica bogatih vlaknima, što je korisno za crevnu mikrofloru;
  • jedite životinjske proizvode koje sadrže zdrave masti - slanina;
  • isključite iz ishrane brašno, testenine, šećer, što može izazvati povećanje glukoze u krvi;
  • smanjite unos glutena iz žitarica;
  • jedite više supa, ne sadrže mnogo kalorija, a daju energiju;
  • smanjite unos ugljenih hidrata, koji povećavaju nivo insulina u krvi;
  • uklonite štetna ulja iz ishrane, sve sem maslinovog ulja.

Ako se budete pridržavali ovih pravila, moći ćete da smršate bez šetete po zdravlje.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs