Obratite pažnju

5 upozoravajućih znakova: Patite od situacijske depresije izazvane korona virusom!

Kako da se izborite sa depresijom izazvanom korona virusom? Kako da je prepoznate i suzbijete njene simptome?

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: Shutterstock

Depresija nije iskustvo koje se "zaboravlja", "brzo preboli" ili "nestane sama od sebe". Za mnoge je to stanje uma i tela koje traje dugo i stalno se ponavlja. Za druge, može nestati pod određenim okolnostima ili na kratko. Ovo poslednje stanje mnogi nazivaju "situacijskom depresijom".

"Situaciona depresija je depresivno iskustvo koje je izazvano traumatičnim događajem ili promenom u životu osobe, kao što je gubitak posla, smrt voljene osobe ili nestabilno okruženje," rekao je Greg Kušnik, licencirani psiholog iz Njujorka.

"Obično se smatra normalnom reakcijom na veliku životnu promenu ili traumu."

Ovaj psiholog je primetio da se reakcija na pandemiju Covid19, može nazvati "situacionom depresijom", u zavisnosti od toga koliko dugo simptomi traju i kada su započeli.

Termin "situaciona depresija" više je neformalan opis onog što se često kategoriše kao tip "poremećaja prilagođavanja."

Ukoliko se pitate da li je vaše stanje izazvano "situacionom depresijom", stručnjaci navode nekoliko simptoma:

1. Promene ličnosti (pitajte vama bliske osobe, da li se vaše raspoloženje drastično promenilo, tj. da li ste se vi kao osoba promenili.) Stručnjaci navode, da je sasvim normalno da se promenite usled svih ovih stvari koje su nas zadesile tokom 2020. godine.

Iako je teško priznati sebi i drugima (posebno zbog savršene slike koju forsiraju ljudi na Instagramu), to što ste postali zamišljeni ili zabrinuti, sasvim je normalna stvar.

2. Promene raspoloženja: tu spadaju razne promene ponašanja koje su povezane sa situacijskom depresijom. Promene apetita i prehrambenih navika, loš ili prekomeran sat, napadi plača, socijalna izolacija, gubitak nerava, gubitak energije i td.

3. Simptomi depresije se javljaju periodično, povremeno, izazvani određenim događajem: nap, kada na televiziji čujete loše vesti o pandemiji ili od rodbine čujete da je neko bolestan itd.

4. Teško se fokusirate: Teško se fokusirate na posao ili na odnose sa voljenim osobama.

5. Trajanje simptoma je kratko: Glavna stavka koja situacijsku depresiju razdvaja od "klasične" depresije je vremenski interval.

"Situacijska depresija traje kraće od ostalih oblika depresije. Ona se završava kada se završi događaj koji je izaziva," naveo je Kušnik, dodajući da određena terapija može da vam pomogne da se depresija smanji ili nestane, prenosi huffpost.com

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs