Hiperaktivna bešika

Prvi znakovi urinarne infekcije i poremećaja rada bešike: Svaka treća žena ima ovaj problem!

Svaka treća žena ima ovaj problem

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: Shutterstock

Hiperaktivna bešika je stanje rasprostranjeno gotovo kao hipertenzija - prema studijama, svaka treća žena ima ovaj problem. Najsklonije su mu starije i dame koje prolaze kroz menopauzu, ali jednako često pogađa i mlađe žene.

Ipak, većina njih ovo stanje ne smatra bolešću i ne ide kod lekara, a nekad je poseta stručnjaku neopodna.

Ovo su simptomi hiperaktivne bešike:

1. Budite se noću zbog odlaska u toalet

U normalnoj situaciji čoveka ne bi trebalo da budi potreba da ode da mokri. Trebalo bi da je sasvim dovoljno da ispraznite bešiku pred spavanje i ujutro nakon buđenja. Ako se noću budite zbog odlaska u toalet, to je prvi znak da nešto nije u redu.

2. Prečesto mokrenje

Ako idete u toalet više od osam puta dnevno, to se smatra učestalim mokrenjem. Kada se tome doda i ustajanje noću najmanje dva puta, to je jasan znak da treba da odete kod lekara.

Puna vam je bešika, a odlažete odlazak u kupatilo: Evo kako to utiče na vaše telo!

foto: Shutterstock

3. Mala količina urina, a snažna potreba za mokrenjem

Kod hiperaktivne bešike, nagon za mokrenjem se ne javlja zbog velike količine urina, već zbog nevoljnih kontrakcija mišića bešike. U ovom slučaju osobe osećaju snažan nagon za mokrenjem čak i kada je bešika do pola puna ili manje. Ovo je jedan od prvih simptoma infekcije urinarnog trakta.

4. Ponovni nagon za mokrenjem odmah nakon mokrenja

Kod hiperaktivne bešike, mišići ovog organa su napeti gotovo neprekidno, pa pacijenti mogu da osećaju nagon za mokrenjem stalno, uključujući i odmah nakon što ste ispraznili bešiku. Ovde vam mogu pomoći Kegelove vežbe, koje će olakšati simptome, ali svakako bi trebalo da posetite lekara.

5. Desi se da "procuri"

Ako vam se događa da nevoljno ispustite malo urina, to može takođe biti znak hiperaktivne bešike. Za početak, morate da identifikujete mogući uzrok, među kojima su hladna voda, prevelik unos tečnosti, zvuk tekuće vode... Pokušavajte da izbegavate moguće okidače da biste shvatili da li je u tome problem.

6. Određena pića pogoršavaju simptome

Zaslađena pića, alkohol, kofein i prezačinjena ili kisela hrana mogu da pogoršaju simptome hiperaktivne bešike.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...